• Jabatan Kastam akan dikorporatkan pada Januari depan

  Published: Monday, 18 September 2017
  A- A+


  KUALA LUMPUR - Jabatan Kastam akan dikorporatkan pada Januari depan, lewat daripada jadual asal, disebabkan pelaksanaan Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), kata Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Dr. Mohd. Irwan Serigar Abdullah.

  "Ia kini dalam proses. Menjelang Januari 2018, saya harap Jabatan Kastam dikorporatkan,” katanya pada Persidangan GST 2018 di sini hari ini.

  Pada 13 Mac lepas, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dilaporkan berkata, bahawa pengkorporatan itu merupakan ganjaran kerajaan kepada jabatan itu atas kecemerlangannya dan menambah para petugas akan menikmati skim perkhidmatan yang lebih baik.

  Najib turut memuji jabatan itu yang merupakan penyelamat negara, dengan berkata, perlaksanaan GST telah menyelamatkan ekonomi negara.

  Meskipun GST dikritik hebat, beliau berkata, ia merupakan langkah berani kerajaan dalam memastikan kebajikan rakyat terbela.

  Sementara itu, Irwan berkata, Malaysia kini dalam kedudukan yang baik untuk mencapai sasaran defisit fiskal tiga peratus bagi 2017, susulan pertumbuhan ekonomi yang baik yang dicatatkan pada separuh pertama tahun ini.

  "Tahun depan, angkanya akan lebih rendah dan diharapkan pada satu hari kelak, kita akan dapat mencatat bajet seimbang,” katanya.

  Keluaran dalam negara kasar Malaysia berkembang melepasi jangkaan pada 5.8 peratus pada suku kedua tahun ini, melepasi unjuran pasaran pada 5.4 peratus tahun ke tahun, sebahagian besarnya disokong oleh penggunaan swasta, yang berkembang 3.8 peratus, diikuti pelaburan sebanyak 1.1 peratus.

  Ekonomi negara meningkat 5.6 peratus pada suku pertama, menjadikannya purata pertumbuhan kepada 5.7 peratus pada separuh pertama tahun ini. - Bernama


  Subjects:

 • No Comment to " Jabatan Kastam akan dikorporatkan pada Januari depan "