• Sarawak Report Dedah 1MDB Bantu Pelajar?

  Published: Monday, 21 August 2017
  A- A+

  Tulisan asal oleh:
  Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 20 Ogos 2017

  Dua hari lalu, Sarawak Report berkata mereka telah menemui bukti bahawa dua pelajar telah dibayar biasiswa oleh 1MDB manakala Ananda Krishnan telah membayar RM2 bilion kepada 1MDB pada tahun 2012, yang mereka dakwa adalah bayaran balik untuk pembelian aset kuasa Ananda "yang terlebih mahal".

  Ianya aneh bahawa SR kini merungut bahawa Ananda membayar balik RM2 bilion kepada 1MDB apabila ia selama ini telah mendakwa bahawa 1MDB telah terlebih bayar Ananda sebanyak RM2 bilion.

  Walaupun saya tidak pasti mengapa Ananda membayar balik jumlah ini tetapi saya percaya ia mungkin berkaitan dengan RM2 bilion yang telah Ananda setuju untuk labur dalam IPO Edra yang dirancang ketika itu - mungkin sebagai cagaran.

  Walau bagaimanapun, apa yang saya tidak puas hati dengan SR adalah bahawa mereka mendakwa bahawa 1MDB telah membayar biasiswa yang mahal kepada dua orang pelajar untuk membayangkan bahawa 1MDB sedang digunakan untuk membayar golongan "elit".

  Salah seorang daripada mereka yang disenaraikan SR adalah anak perempuan seorang Ahli Parlimen Sabah yang meninggal dunia secara tragis dalam kemalangan motosikal pada Oktober 2010ketika berkhidmat yang telah diberikan AUS$107,605 sebagai biasiswa untuk membayar kursus universiti yang baru saja dimulanya di Australia.

  Seorang lagi yang dibayar oleh 1MDB untuk pendidikan yang mana telah dipetik SR dan dikatakan "orang berpangkat" ialah Tengku Ahmad S Tengku Omar.

  SR berkata beliau telah dibayar yuran yang sangat tinggi untuk biasiswa AS berjumlah AS$673,000 untuk tahun 2011-2014.

  Namun, Tengku Ahmad sebenarnya adalah bapa Tengku Ahmad Irfan Tengku Ahmad Shahrizal - atau lebih dikenali sebagai Tengku Irfan dan biasiswa itu adalah untuknya menjaga ayahnya.

  Tengku Irfan, yang masih dibawah umur pada 2011-2014, dianggap sebagai kanak-kanak genius piano yang paling berbakat di Malaysia dan mempelajari dua kursus utama dalam sekolah muzik terkenal di Julliard di New York ketika itu.

  Baca wawancara baru-baru ini dengan beliau dan pencapaiannya yang luar biasa:
  Pelajar pintar muzik Tengku Ahmad Irfan menakluki dunia orkestra https://www.nst.com.my/news/nation/2017/04/235169/musical-prodigy-tengku-ahmad-irfan-takes-world-orchestra

  Atau anda boleh menonton beliau bermain piano pada tahun 2010: https://youtu.be/HhAYEtra_rk

  Apakah tujuan SR dengan cubaan menghasut kebencian dan membuat pelbagai tuduhan bahawa 1MDB adalah salah untuk membantu anak perempuan Ahli Parlimen yang meninggal dunia secara tragis semasa berkhidmat untuk orang awam atau salah untuk membantu memupuk bakat salah seorang pemuzik yang paling berbakat di Malaysia yang kini telah menakluki dunia?

  Adakah SR kini mengesahkan bahawa 1MDB telah membantu ramai orang sementara mendiamkan diri?

  Dan mengapa SR merungut bahawa Ananda membayar balik RM2 bilion apabila ia selalu mendakwa bahawa Ananda telah dibayar lebih RM2 bilion?

  Nampaknya matlamat SR hanyalah untuk menghasut kebencian bagi pihak parti pembangkang dengan menulis segala macam sampah.

  ---
  Artikel SR yang menyinggung itu: http://www.sarawakreport.org/2017/08/more-questions-for-1mdb-and-ananda-krishnan/

  Link asal artikel:
  https://www.facebook.com/lim.siansee

  Subjects:

 • No Comment to " Sarawak Report Dedah 1MDB Bantu Pelajar? "