• Pelajar Sekolah Antara Paling Ramai Layan Laman Sesawang Lucah

    Published: Monday, 21 August 2017
    A- A+


    Semakin ramai pelajar sekolah layan sesawang lucah, maka banyaklah kerisauan dalam diri kita untuk mendidik anak-anak. Realitinya inilah salah satu cabaran mak ayah hari zaman teknologi, bukan senang nak kawal anak-anak walau mereka ada depan mata sebab semua benda boleh dapat di hujung jari. Apa yang mak ayah perlu sedar dan macam mana nak berdepan dengan masalah anak-anak yang suka layan pornografi, baca perkongsian cikgu Mohd Fadli Salleh ini…

    Kajian ini menyeramkan. Sangat menyeramkan bilamana data menunjukkan pelajar sekolah paling ramai melayan sesawang lucah.

    20.9 jam seminggu satu angka yang sangat mengejutkan. Bermakna hampir 3 jam sehari pelajar meluang masa buka laman web porno. 3 jam sehari tuan tuan. Solat 5 waktu pun tak sampai 5 jam sehari tahu tak?

    Apa punca?

    Punca utama adalah gadjet dan telefon pintar. Hampir semua pelajar dari usia 10 tahun hingga 17 tahun punyai telefon pintar sendiri.

    Nak kawal penggunaan telefon pintar anak-anak ini adalah misi mustahil. Mustahil!

    Budak-budak ini lebih hebat dari orang dewasa kalau bab teknologi. Ini zaman mereka beb. Zaman kita zaman public phone. Kita dulu curi line telefon guna public phone hebat lah. Tapi bab teknologi terkini, anak-anak kita lebih hebat.

    Kau check setiap hari telefon anak kau pun belum pasti dapat jamin dia bebas dari terjebak dengan hal ini. Browsing history nampak cun, gallery pun begitu juga. Tiada gambar lucah, tiada video porno.

    Rupanya mereka pandai sorok rahsia. Macam-macam apps mereka ada untuk sorok video dan gambar porno. Browsing web pun begitu juga. Ada banyak apps tidak dapat kita kesan apa laman yang anak kita layari.

    Ah, tak payah cerita pasal apps yang mampu sorok history dan tidak dapat dikesanlah. Cukup mereka buka pakai incognito tab kat chrome. Dah kau tak boleh kesan dah.

    Teknologi ini tidak boleh disekat. Tidak boleh!
    Melainkan kau kurung anak dalam gua di dalam hutan yang tebal tanpa apa-apa akses.

    Eh, orang asli dalam hutan pun pandai layan porno tahu tak? Asal ada line internet dan gadjet sahaja, tiada apa yang mampu menyekat teknologi.
    Jadi bagaimana harus kita bendung hal ini?

    Pada aku hanya ada satu cara yang paling berkesan.

    HUBUNGAN IBUBAPA DAN ANAK YANG ERAT.

    Dekati anak-anak kau sebagaimana kawan dia. Ya, berkawanlah dengan anak remaja. Berborak dan bercerita apa sahaja sehingga dia tidak berahsia dengan kau.

    Perlahan-lahan la kau masuk jarum. Terangkan bab nafsu yang tidak dapat dibendung. Cerita pula keburukan melayan laman porno. Bagi cara nak cegah dan keluar dari ketagihan jika mereka telah pun terjebak.

    Dan bagi anak-anak yang masih dibangku sekolah rendah, tak payah beri telefon bimbit lah pada mereka. Belum sesuai dengan umur mereka.

    Namun jika kau beri juga, pantaulah. Telefon itu kau pegang, bagi mereka masa untuk main telefon mereka. Contohnya setiap hari dari jam 4 petang hingga 9 malam sahaja. Lepas tu kau simpan. Jangan biarkan anak-anak kecil tidur bersama telefon mereka.

    Kita tidak tahu laman apa yang mereka layani, kita tidak tahu dengan siapa mereka tengah berhubung. Entah-entah ditipu buaya yang sentiasa kelaparan ingin meratah daging muda.

    Manjakan anak pun ada had. Jangan sampai mereka pulang dengan perut besar tanpa kenal siapa punya zuriat.

    Jangan sampai tahap itu.

    Sumber – mingguanwanita

    Subjects:

  • No Comment to " Pelajar Sekolah Antara Paling Ramai Layan Laman Sesawang Lucah "