• Media Indonesia 'Panaskan' Isu Bendera

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Sunday, 20 August 2017
  A- A+

  Insiden bendera Indonesia terbalik pada buku cenderamata upacara pembukaan Sukan SEA Ke-29 Kuala Lumpur 2017 turut mendapat perhatian dan menjadi bahan berita media negara jiran itu.

  Antaranya JawaPos.com dan riaupos.co, masing-masing melaporkannya dengan tajuk ‘Bendera Indonesia Terbalik di SEA Games 2017, Imam Nahrawi Murka' serta 'Merah Putih Terbalik, Indonesia Protes Malaysia, Begini Tahapannya...

  Menurut riaupos.co, Menteri Belia dan Sukan Indonesia, Imam Nahrawi ketika ditemui media selesai upacara pembukaan itu berkata: “Saya terkejut setelah melihat bendera Indonesia dalam posisi terbalik. Kami akan melakukan koordinasi dengan Menko PMK untuk langkah selanjutnya.”

  JawaPos.com memuatkan catatan Imam Nahrawi di Twitter: “Pembukaan #SEAgame2017 yg bagus tapi tercederai dg keteledoran fatal yg amat menyakitkan. Bendera kita... Merah Putih. Astaghfirullaah.”

  Turut dipersoalkan mengapa ia hanya membabitkan bendera Indonesia seperti ditulis JawaPos.com: “Apalagi, ironisnya hanya Indonesia saja yang terbalik. Bendera negara peserta lain terpasang benar.”

  Dalam pada itu, netizen memberikan pelbagai maklum balas terhadap isu berkenaan, antaranya oleh Aiman Fuat dalam akaun Twitternya @aaaf_6: “SEA Games 2011 pon kamu salah cetak bendera kami.... terkurang jalur... kami tak marah pun.”

  Nazari Yazid pula dalam akaun Twitternya @nazari_yazid menulis: "Maafkan kami.. Cetakan yg tidak disengajakan.”

  Bagaimanapun, ada sesetengah pihak lain didapati memberikan komentar dan ilustrasi yang boleh disifatkan keterlaluan, bersifat provokasi dan biadab.-myMetro

  Subjects:

 • No Comment to " Media Indonesia 'Panaskan' Isu Bendera "