• Malaysia Terus Tarik FDI

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Tuesday, 8 August 2017
  A- A+

  KUALA LUMPUR: Malaysia akan terus menggalakkan kemasukan pelaburan langsung asing (FDI) dari seluruh dunia sama ada dari China, Jepun, India, Arab Saudi, Eropah dan Amerika Syarikat (AS).

  Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata negara ini adalah negara terbuka dan mesra perniagaan yang memperlihatkan kemasukan FDI ke Malaysia meningkat secara purata RM36 bilion setahun.

  Bercakap pada Forum Ekonomi Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM) 2017 di sini hari ini, beliau berkata peningkatan kukuh FDI itu adalah bukti kukuh keyakinan negara asing terhadap Malaysia dan ia adalah rekod yang perlu dibanggakan.

  Najib juga mengakui hakikat bahawa China menjadi pelabur terbesar di Malaysia merentasi pelbagai sektor termasuk pengilangan, perkhidmatan, pelabuhan, kereta api, hartanah, pembinaan dan tenaga.

  "Pada Mei tahun ini, sembilan perjanjian perniagaan dimeterai antara syarikat Malaysia dan China dengan kelulusan pelaburan kira-kira RM31.3 bilion.

  "Ini adalah tambahan kepada 14 perjanjian persefahaman berkaitan sektor pertahanan, pertanian, pendidikan, kewangan dan pembinaan bernilai RM143.6 bilion yang dimeterai 2 November 2016," katanya.

  Najib juga menegaskan adalah tidak masuk akal dari segi ekonomi untuk menolak pelaburan dari China seperti yang dicanangkan pembangkang memandangkan negara itu adalah ekonomi kedua terbesar dunia.

  Beliau berkata, pandangan sempit sedemikian menjejaskan pemahaman terhadap asas ekonomi dan tidak baik untuk negara. - BHOnline

  Subjects:

 • No Comment to " Malaysia Terus Tarik FDI "