• Malaysia Negara Ke-29 Yang Paling Selamat Di Dunia

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Monday, 28 August 2017
  A- A+

  Malaysia telah meletakkan 29 daripada 163 negara dalam Indeks Keamanan Global (GPI) 2017, bergerak satu tempat dari 30 tahun lepas.

  “Ini menunjukkan bahawa … (terdapat) kejatuhan kes jenayah atau keganasan yang boleh menjejaskan keamanan dan keharmonian di kalangan rakyat.

  “(Ini juga) terbukti dalam satu kajian yang diterbitkan oleh Institut Ekonomi dan Perdamaian (IEP), yang bertujuan untuk mengukur keamanan di peringkat global,” Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Joseph Kurup berkata sebagai tindak balas kepada GPI.

  Beliau bercakap pada sidang media selepas melancarkan Bulan Merdeka dan Minggu Perpaduan peringkat negeri di sini semalam.

  Joseph berkata kestabilan negara adalah disebabkan oleh masyarakat berbilang kaum, yang menyukai kedamaian dan menentang insiden yang boleh mengganggu cara kehidupannya yang harmoni.

  “Masyarakat kita suka hidup dalam persekitaran yang harmonis, (nilai) menghormati satu sama lain, dan (ingin) mengembangkan ekonomi negara bersama-sama,” katanya.

  Joseph berkata sempena bulan kemerdekaan, beliau berharap rakyat akan terbang Jalur Gemilang dalam persembahan cinta kepada negara.

  “Ini adalah masa untuk kita menunjukkan kasih sayang dan kesetiaan kita kepada negara kita yang berdaulat dan bebas,” katanya. – BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " Malaysia Negara Ke-29 Yang Paling Selamat Di Dunia "