• Lebih 3,000 Petugas Media Buat Liputan Sukan SEA

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Thursday, 10 August 2017
  A- A+


  KUALA LUMPUR – Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin hari ini merasmikan Pusat Media Utama (MPC) dan Pusat Penyiaran Antarabangsa (IBC) Sukan SEA Kuala Lumpur (KL2017).

  Kedua-dua pusat berkenaan malahan terletak dalam satu bumbung iaitu di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MiTEC) yang baharu dibuka di ibu negara Malaysia.

  Dalam ucapannya, Khairy berkata jumlah pengamal media yang membuat liputan di Sukan SEA hampir lebih tiga kali ganda daripada yang membuat liputan di Sukan SEA Singapura dua tahun lepas.

  Antaranya, MPC dilengkapi dengan 744 stesen kerja sementara IBC akan digunakan oleh enam stesen penyiaran dari lima negara, iaitu Indonesia, Thailand, Vietnam, Singapura dan tuan rumah Malaysia.

  RTM bertindak sebagai hos penyiar manakala Astro Arena dan Media Prima sebagai penyiar rasmi. IBC juga digunakan TVRI dan SCTV (Indonesia), TPT Thailand, VTV dan HTV (Vietnam) serta MediaCorp Singapura.

  Dianggarkan 3,000 pengamal media serantau akan bertugas di MPC sepanjang temasya berlangsung. KL2017 secara rasminya bermula pada 19 Ogos ini dan berakhir pada 30 Ogos. – BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " Lebih 3,000 Petugas Media Buat Liputan Sukan SEA "