• Kebenaran di sebalik pertemuan Zahid-Mahathir

  Published: Wednesday, 9 August 2017
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 9 Ogos 2017

  Tun Dr Mahathir Mohamad begitu marah dengan Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi kerana beliau mendedahkan butiran mengenai pertemuan mereka pada Ogos 2015. Itu adalah tidak lama selepas Zahid menggantikan Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri.

  Tidak lama selepas Perdana Menteri Najib Tun Razak melantik Zahid sebagai Timbalan Perdana Menteri yang baru, beliau bertemu semua bekas pemimpin Umno seperti Tun Musa Hitam dan Mahathir serta Raja-Raja, termasuklah Yang Mulia Sultan Johor Dan Sultan Selangor.

  Ini adalah perkara Melayu yang betul untuk dilakukan dan, sebagai orang Melayu, Zahid ingin mengikut tradisi dan kebiasaan Melayu yang betul dengan membuat pertemuan hormat kepada semua yang beliau anggap senior kepadanya. Ini adalah adat Melayu yang mana mereka yang tidak dilahirkan ke dalam budaya Melayu tidak akan faham, khususnya memberi penghormatan kepada golongan yang lebih senior adalah intipati budaya Melayu dan merupakan tujuan utama Hari Raya.

  Sudah tentu, orang Melayu dan bukan Melayu generasi muda tidak akan memahami ini berdasarkan bahasa kurang sopan yang mereka gunakan di media sosial. Orang Melayu menganggap ini biadap dan tingkah laku orang-orang ini sebagai kurang ajar yang dibesarkan dalam keluarga kelas yang lebih rendah.

  Bagaimanapun, Mahathir hanya seorang daripada ramai senior yang Zahid temui sebagai tanda penghormatan, di rumahnya berhampiran Istana Kuda Emas. Walau bagaimanapun, tanpa pengetahuan Mahathir, pertemuan selama setengah jam itu secara keseluruhannya direkodkan kerana, apabila berurusan dengan orang tua itu, pastikan anda mempunyai semua dalam rekod.

  Mahathir adalah seorang yang akan mengatakan sesuatu dan kemudian memberitahu semua orang bahawa anda yang mengatakannya. Dan apabila tersepit, beliau akan mengatakan beliau terlupa apa yang berlaku atau apa yang dikatakan. Mahathir boleh bercakap selama dua jam secara terperinci mengenai peristiwa yang berlaku pada tahun 1945 dan kemudian memberitahu anda bahawa beliau lupa tentang apa yang berlaku minggu lalu. Mahathir mengalami penyakit yang dikenali sebagai SMD atau sindrom memori terpilih.

  Sepanjang setengah jam itu, Mahathir mengadu dan merungut bahawa beliau membazirkan masa tiga tahun cuba untuk menjatuhkan Najib tetapi gagal. Mahathir kemudian cuba memahami Zahid untuk melihat sama ada beliau bersedia untuk menyertai ANC (Kempen Anti-Najib) dan membantu menggulingkan Najib.

  Menyedari bahawa perbincangan ini mula memasuki topik berbahaya, Zahid memandang jam tangannya dan memberitahu bahawa masa sudah lewat dan sudah tiba masanya untuk beliau beredar. Zahid kemudian memberitahu Perdana Menteri mengenai perbincangan itu. Malah, Zahid telah memaklumkan kepada Najib bahawa beliau telah bertemu dengan Mahathir sebelum pertemuan dengan Mahathir itu.

  Walaupun mesyuarat itu tidak direkodkan, Zahid tidak akan memberi jawapan kepada 'undangan' Mahathir untuk menyertai ANC dan membantu menggulingkan Najib. Zahid tahu bahawa Mahathir tidak mahu beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri kerana beliau telah memberitahu orang dalamnya. Oleh itu jika Najib berjaya digulingkan, Zahid juga akan digulingkan pada masa yang sama dan Mukhriz akan menggantikannya sebagai Timbalan Perdana Menteri yang baru.

  Jadi kenapa Zahid mahu membantu Mahathir menggulingkan Najib apabila itu bermakna Mukhriz akan menggantikannya sebagai Timbalan Perdana Menteri? Itu satu tindakan membunuh diri dalam karier politiknya jika Zahid membantu Mahathir membunuh Najib apabila itu juga akan menyebabkan kematiannya. Mahathir telah dengan sangat jelas menunjukkan bahawa beliau tidak mahu Zahid sebagai Timbalan Perdana Menteri apatah lagi sebagai seorang Perdana Menteri yang baru.

  Mahathir sepatutnya mencabar Zahid untuk menyiarkan rakaman itu ke dalam domain awam supaya rakyat Malaysia dapat melihat sama ada Mahathir yang bercakap selama setengah jam tentang kekecewaannya kerana tidak mampu menggulingkan Najib dan menjemput Zahid untuk menyertai kumpulan konspirator mereka atau sama ada Zahid yang memberitahu Mahathir bahawa beliau mahu menggulingkan Najib supaya beliau boleh mengambil alih sebagai Perdana Menteri. Dan ini adalah Mahathir yang sama yang pernah dibenci oleh rakyat Malaysia tetapi kini merupakan pemimpin DAP dan Pakatan Harapan yang paling disayangi.

  Bukankah mereka mengatakan demokrasi tidak sepatutnya diamanahkan kepada orang bodoh kerana meminta orang bodoh untuk memilih pemimpin mereka sama seperti memberi bunga kepada seekor beruk? Dan Pakatun dan Dapster telah membuktikan teori ini. Demokrasi dibazirkan kepada orang yang kurang bijak seperti Pakatun dan Dapster.

  Link asal artikel:
  http://www.malaysia-today.net/the-truth-behind-the-zahid-mahathir-meet/

  Subjects:

 • No Comment to " Kebenaran di sebalik pertemuan Zahid-Mahathir "