• Hidupkan Semula Bahasa Dan Warisan Budaya Untuk Generasi Akan Datang

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Wednesday, 9 August 2017
  A- A+

  KUCHING: Sudah tiba masanya masyarakat penyelidik dan pengamal, serta ahli dan pemimpin masyarakat pribumi berkolaborasi dengan institusi pengajian tinggi tempatan dan asing, serta para pemangku kepentingan dalam memelihara, memulihara dan menghidupkan semula bahasa-bahasa asli dan warisan budaya untuk generasi masa depan.

  Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg berkata bahasa asli bukan sahaja perlahan-lahan mati kerana pengaruh budaya dan bahasa dominan seperti Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris, tetapi juga disebabkan oleh kebangkitan bahasa dan budaya lain.

  “Contohnya, seperti The Wave Korea, iaitu eksport popular Korea Budaya melalui industri kreatif, yang memberi impak kepada orang-orang dari semua peringkat umur di banyak tempat di dunia,” ujarnya.

  Menurutnya lagi, pelbagai karya telah dihasilkan oleh kerajaan negeri dan beberapa agensi untuk memelihara dan memulihara bahasa dan budaya masyarakat.

  “Seperti yang saya faham, Tatau, Lugat, Narum, Sihan, Lahanan, Baketan, dan Seru yang dikategorikan sebagai bahasa yang terancam punah dan tidak dapat dipisahkan jika tidak ada langkah-langkah dan usaha-usaha yang bersepadu untuk memelihara mereka.

  “Saya percaya bahawa UNIMAS dan Fakulti Bahasa dan Komunikasi yang baru ditubuhkan dapat memimpin dalam inisiatif kritikal ini ,” katanya pada Majlis Perasmian Persidangan Antarabangsa Pengajian Bahasa (ICLS) 2017 di sini sebentar tadi.

  Tambahnya lagi, ini merupakan permulaan yang baik dari UNIMAS untuk membina keupayaan dan memperkukuhkan perkongsian dalam mewujudkan masa depan bahasa dan budaya di negara ini.

  “Saya percaya ada perwakilan institusi pengajian tinggi dari Amerika Syarikat, Afrika Selatan, Australia, Taiwan, Indonesia, dan Brunei, belum lagi guru, pelajar dan pemimpin masyarakat dan ahli di kalangan kita,” jelasnya.

  Beliau berharap persidangan tersebut akan memberi tumpuan yang lebih besar kepada isu dan keprihatinan bukan sahaja kepada rakyat Sarawak, tetapi juga orang-orang yang tinggal di Borneo dan di luar yang berbeza dari segi budaya dan bahasa.

  “Ini merupakan penghormatan kepada Sarawak untuk menganjurkan persidangan ini bertujuan untuk mengkaji kesan globalisasi terhadap bahasa dan budaya orang pribumi dan memperkasakan komuniti penyelidik dan pengamal untuk bekerjasama ke arah matlamat yang sama untuk mengekalkan bahasa dan budaya di rantau ini,” ujarnya. – Sarawakiana
 • No Comment to " Hidupkan Semula Bahasa Dan Warisan Budaya Untuk Generasi Akan Datang "