• Guan Eng Marah 1MDB Arul Beri Taklimat Kepada PAS Dan Bukannya Tony Pua

  Published: Wednesday, 9 August 2017
  A- A+


  Tulisan asal oleh:
  Malaysia Today, 9 Ogos 2017

  (FMT) - Kenapa memberi taklimat kepada pemimpin PAS mengenai isu 1MDB apabila bosnya, Arul Kanda Kandasamy, boleh melakukan perkara yang sama terhadap pengkritiknya seperti DAP Tony Pua?

  Ini adalah persoalan yang ditimbulkan oleh Setiausaha Agung DAP dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng hari ini.

  Ini berikutan taklimat khas yang diadakan oleh Arul kepada sekumpulan pemimpin PAS yang terpilih semalam. Selepas taklimat itu, timbalan presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata penjelasan Arul itu "memuaskan".

  "Ia akan menjadi lebih baik jika beliau menjawab Tony Pua, itu jika beliau berani. Setakat ini, beliau tidak dapat memberi jawapan yang memuaskan.

  "Beliau sepatutnya menjawab isu-isu yang lebih besar yang ditimbulkan oleh Pua, termasuk bagaimana dana itu dibelanjakan dan pemilikan tanah seluas 234 ekar di Air Itam," kata Lim pada sidang akhbar hari ini.

  Lim juga bertanya sama ada delegasi PAS memahami apa yang dikatakan Arul dan jika mereka telah mengajukan soalan lain yang berkaitan.

  "PAS perlu menjelaskan bagaimana mereka berpuas hati, sama ada mereka berpuas hati, (selepas) membayar begitu banyak wang (melalui 1MDB) tetapi tidak mendapat apa-apa balasannya.

  "Kami juga tertanya-tanya apakah PAS mendapat jawapan mengenai penyiasatan DoJ AS, pembelian berlian merah jambu, peranan Jho Low, dan lain-lain ... Adakah soalan-soalan ini dijawab?

  "Sekiranya PAS berpuas hati, maka mereka harus memberitahu kami bila kami akan dapat kembali wang kami," kata Lim.

  Tuan Ibrahim berkata wakil PAS telah diberi taklimat mengenai pelan rasionalisasi 1MDB semasa perbincangan selama tiga setengah jam.

  "Secara keseluruhan, kami berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan oleh Arul, terutamanya mengenai rancangan rasionalisasi yang beliau usulkan untuk mengatasi krisis dalam 1MDB," katanya.

  "PAS berharap 1MDB akan diberi peluang untuk menyelesaikan semua hutangnya kerana kelewatan dalam melakukan itu akan menyebabkan faedah atas pinjamannya meningkat sebanyak AS$1.9 bilion (RM8.14 bilion) setahun," Tuan Ibrahim dipetik sebagai berkata.

  Lim berkata penjelasan PAS adalah sama dengan burung buri, meniru apa yang dikatakan 1MDB.

  Subjects:

 • No Comment to " Guan Eng Marah 1MDB Arul Beri Taklimat Kepada PAS Dan Bukannya Tony Pua "