• Ahli PPBM berkata beliau sasaran sebenar di forum Nothing to Hide

  Published: Thursday, 17 August 2017
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Malaysia Today, 16 Ogos 2017

  (NST) - Pemimpin akar umbi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mendakwa kekacauan di forum Nothing To Hide 2.0 pada hari Ahad itu dilakukan untuk mengelakkan pertanyaan yang lebih sensitif daripada ditujukan kepada Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Pengarah Logistik Dan Gerak Gempur Keselamatan PPBM Shah Alam, Wan Mohammad Ashraf Nasjaruddin juga menyangkal dakwaan bahawa kerusi yang pertama sekali dibaling dan mencetuskan kekacauan itu disasarkan kepada Dr Mahathir.

  Beliau berkata kerusi keluli itu dilemparkan ke arahnya dari tingkat dua - dikatakan oleh ahli jawatankuasa penganjur, ketika beliau sedang menunggu gilirannya untuk menanyakan soalan ketika Dr Mahathir sedang menjawab satu lagi soalan mengenai kejadian Memali.

  Ashraf berkata beliau merancang untuk membuat dua laporan, satu kerana menjadi sasaran keganasan semasa forum dan satu lagi kerana ancaman bunuh yang dibuat terhadapnya dan keluarganya.

  "Saya mahu menyangkal dakwaan oleh Syed Saddiq (ketua Armada PPBM Syed Saddiq Syed Abdul Rahman) yang mengatakan bahawa kerusi itu telah dibaling ke arah Dr Mahathir. Sesiapa sahaja yang melihat video kejadian itu akan dapat melihat bahawa kerusi itu jatuh di hadapan saya.

  "Ianya dibaling oleh ahli jawatankuasa penganjur, yang memakai baju putih dan duduk di tingkat dua. Saya percaya ini bertujuan untuk menghalang saya daripada bertanya. Sebelum ini saya ada membuat laporan tentang kekayaan Tun dan keluarganya," katanya kepada pemberita ketika ditemui di luar ibu pejabat polis Shah Alam di sini petang tadi.

  Ashraf berkata beliau ingin bertanya kepada Dr Mahathir mengenai kebajikan para belia PPBM dan mengapa bekas perdana menteri itu telah mengelak daripada memberikan jawapan yang jelas semasa program ceramah yang sepatutnya tiada sebarang halangan itu.

  Beliau berkata tidak ada kebenaran untuk mendakwa bahawa kekacauan itu dibuat oleh orang luar, dan mendakwa bahawa ia adalah perbuatan dari dalam PPBM untuk menghentikan ahli-ahli daripada menyuarakan pendapat mereka.

  Semasa sidang akhbar hari ini, Ashraf dan kira-kira 20 yang lagi yang mendakwa bahawa mereka mewakili 3,000 anggota Armada, juga menuntut peletakan jawatan Syed Saddiq, yang mereka katakan telah gagal untuk memastikan keselamatan anggota.

  Beliau berkata Syed Saddiq juga gagal menjaga kebajikan anggota, dan tidak mengendahkan mereka selepas menjadi terkenal.

  Mengenai ancaman bunuh, Ashraf berkata ia didakwa dibuat oleh ahli parti yang menyiarkan ancaman itu di Facebook.

  Beliau berkata orang itu, yang menyiarkan nombor MyKadnya di platform media sosial, juga telah mengancam untuk mencari ahli keluarga Ashraf termasuk ibu bapanya dan anak-anaknya.

  Link asal artikel:
  http://www.malaysia-today.net/ppbm-member-says-he-was-the-actual-target-at-nothing-to-hide-forum/

  Subjects:

 • No Comment to " Ahli PPBM berkata beliau sasaran sebenar di forum Nothing to Hide "