• Perkenal i-kad pelajar asing format baru

  Reporter: Yusz Man
  Published: Tuesday, 18 July 2017
  A- A+

  JABATAN Imigresen Malaysia dalam proses mewartakan i-kad sebagai pengenalan diri sah untuk pelajar asing yang menuntut di institusi pengajian tinggi berdaftar dengan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

  Ketua Pengarahnya Datuk Seri Mustafar Ali berkata, melalui pewartaan itu, i-kad pelajar asing boleh digunakan sebagai pengenalan diri selaras dengan Akta Imigresen 1959/63 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

  "i-kad untuk pelajar asing ini akan diperkenalkan dengan format baru dan ciri keselamatan yang dipertingkatkan bagi mengelakkan pemalsuan serta salah guna.

  "Kita sedang memuktamadkan format i-kad untuk dimasukkan sebagai sebahagian daripada draf Peraturan-Peraturan Imigresen (Pindaan 2017) melalui Bahagian Hal-Ehwal Imigresen Kementerian Dalam Negeri (KDN)," katanya dalam satu kenyataan di Putrajaya, hari ini.

  Beliau berkata, i-kad format baru itu juga akan dilengkapi cip biometrik versi baru dan nombor pengenalan diri kekal supaya diiktiraf oleh semua agensi penguat kuasaan di negara ini.

  "Penggunaan i-kad ini adalah sebagai pengenalan diri pelajar asing, tetapi bukan pengganti pengenalan diri yang mutlak kepada pasport.

  "Bagaimanapun, KDN menegaskan semua agensi penguat kuasa undang-undang untuk menerima i-kad pelajar asing ini sebagai kad yang sah pengganti kepada pasport," katanya.-HMetro

  Subjects:

 • No Comment to " Perkenal i-kad pelajar asing format baru "