• Jangan Kata Abang Jo, Rakyat Pun Berang

  Published: Thursday, 13 July 2017
  A- A+
  Foto KLXpress
  Apa ertinya seorang pemimpin yang sering berkata perpaduan dan kerjasama antara kaum seharusnya diamalkan demi kestabilan kerajaan negeri tetapi pada masa sama menimbul kenyataan berbaur perkauman.

  Layakkah pemimpin ini memegang jawatan jika sering membuat kenyataan yang tidak menunjukkan sikap seorang ketua untuk pelbagai kaum di negeri ini.

  Apa faedahnya berada dalam gabungan politik menubuh kerajaan jika tidak menggunakan platform yang betul untuk mengeluarkan kenyataan.

  Jika dilihat komen rakyat pelbagai kaum di media sosial, ternyata rakyat berang dengan kenyataan pemimpin tersebut melontarkan tuduhan perpecahan kaum beliau sendiri akibat komuniti lain. Rakyat menolak 100% kenyataan tersebut memandangkan ia ditujukan kepada komuniti lain.

  Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg begitu bekerja keras meyatukan seluruh kaum di Sarawak tanpa pilih kasih.

  Perkara tersebut mudah difahami melalui kenyataan Abang Johari sebelum ini iaitu beliau adalah Ketua Menteri untuk semua kaum.

  Sudah semestinya Ketua Menteri pun berang kerana pemimpin penting beliau membuat kenyataan yang tidak sepatutnya jika tidak dikawal akan menyebabkan pertelingkahan kaum negeri ini.

  Yang seharusnya pemimpin berkenaan mencontohi kaum lain dalam menyelesaikan masalah dan bukan menuduh pihak lain kepada umum.

  Hakikatnya, bukan setakat Abang Johari yang akan berang, tetapi rakyat pun naik berang kerana rakyat sayangkan perpaduan kaum negeri ini sejak sekian lama.-Abdul Halim Jantan

  Subjects:

 • No Comment to " Jangan Kata Abang Jo, Rakyat Pun Berang "