• Selepas Misi Ke London, Abang Jo Akan Buat Pengumuman Penemuan Fakta

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Thursday, 13 July 2017
  A- A+

  KUCHING: Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg dijangka membuat pengumuman mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) selepas selesai misi pasukan peguam negeri ke London.

  Pasuka peguam negeri yang akan bergerak ke London minggu depan diketuai Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Undang-undang, Hubungan Negeri Persekutuan dan Pemantauan Projek, Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali.

  Menurut Hasidah, misi tersebut penting untuk membolehkan kerajaan negeri mencari fakta sebenar mengenai MA63.

  "Kita mahu bercakap mengenai fakta dan kita sedia maklum banyak dokumen dalam internet terutama Facebook yang diragui kesasihannya.

  "Oleh itu, kerajaan negeri menghantar pasukan untuk mencari fakta sahih dan tepat," katanya.

  Selepas selesai misi ke London, Hasidah berkata, Ketua Menteri akan membuat pengumuman mengenai fakta yang ditemui.

  Ditanya mengenai hasrat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak untuk menyertai misi tersebut, beliau menjelaskan, kerajaan negeri mempunyai pasukan peguam dan tidak perlu pasukan lain untuk turut serta.

  "Kita ada pasukan sendiri dan tidak perlu pasukan PKR," ujarnya.

  Hasidah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Samariang menempelak Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak yang mendakwa misi tersebut satu pembaziran.

  "Tidak membazir (misi ke London) kerana tujuan kita adalah untuk mencari fakta. Tidak betul kalau mereka (DAP) mendakwa misi ini membazir.

  "Kalau mahu perjuangkan hak Sarawak, kita perlu mencari fakta sahih," jelasnya.

  Beliau turut menggesa rakyat negeri ini untuk menyokong usaha kerajaan negeri termasuk dalam menuntut hak Sarawak.-Sarawakiana


 • No Comment to " Selepas Misi Ke London, Abang Jo Akan Buat Pengumuman Penemuan Fakta "