• Tapis Status Kerakyatan Bakal Calon Pilihan Raya – PAS

  Reporter: Admin
  Published: Monday, 19 June 2017
  A- A+
  KUCHING: Berikutan pertikaian status kerakyataan yang melibatkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pujut Dr Ting Tiong Choon yang membawa kepada perlucutan jawatannya, seterusnya berlanjutan hingga dibawa ke Mahkamah, satu prosedur tapisan wajib terhadap mana-mana bakal calon yang bertanding pilihan raya dicadangkan.

  Parti Islam SeMalaysia (PAS) Sarawak mencadangkan agar kerajaan melaksanakan satu tapisan yang wajib terhadap mana-mana pihak yang ingin bertanding pilihan raya di negara ini.

  Pesuruhjaya PAS negeri, Jofri Jaraiee dipetik sebagai berkata, kerajaan perlu membuat tapisan terhadap bakal calon sebelum mereka dibenarkan bertanding pada pilihan raya dan beliau menggesa langkah itu dilaksanakan bagi Pilihan Raya Umum Ke-14.

  "Kami tidak mahu isu ini berlaku lagi kerana ia akan membazirkan wang rakyat sekiranya pilihan raya kecil perlu diadakan bagi menggantikan seseorang wakil rakyat, tak kiralah dari kerajaan atau pembangkang, yang didapati memiliki dua kerakyatan," katanya

  Cadangan PAS dipercayai berkaitan isu kerakyatan wakil DAP yang masih menjadi pertikaian, meskipun Mahkamah Tinggi Kuching pada Sabtu lepas, membuat keputusan bahawa Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak tidak mempunyai kuasa untuk menangani perkara berkaitan keputusan pilihan raya kerana ianya adalah hak eksklusif mahkamah pilihan raya.

  Dewan Undangan Negeri Sarawak pada 12 Mei lepas menerusi satu usul dengan undian 70:10 melucutkan kelayakan Dr Ting sebagai ADUN Pujut berkuatkuasa serta-merta kerana didakwa pernah mendapatkan kewarganegaraan Australia pada 2010.

  Dr Ting didakwa melanggar Artikel 17 (1) (G) Perlembagaan Sarawak yang menyatakan seseorang tidak layak daripada dipilih menjadi ahli dewan undangan negeri sekiranya dia pernah, antara lain, secara sukarela mendapatkan kewarganegaraan atau menggunakan hak warganegara di mana-mana negara di luar persekutuan atau telah mengisytiharkan taat setia kepada mana-mana negara di luar persekutuan. – Sarawakiana
 • No Comment to " Tapis Status Kerakyatan Bakal Calon Pilihan Raya – PAS "