• Seorang Anak Kapal KM Avatar Meninggal Dunia

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Thursday, 15 June 2017
  A- A+


  MELAKA: Dua anak kapal KM Avatar yang dilaporkan hilang selepas kapal dagang itu karam di perairan Tanjung Kling ditemukan pagi Khamis dengan seorang daripadanya selamat dan seorang lagi meninggal dunia.

  Pengarah Maritim Negeri Sembilan/Melaka Kapten Maritim Ahmad Faridi Ferdaus berkata kedua-duanya ditemukan 11.8 batu nautika dari Tanjung Kling dekat sini pada 9.40 pagi tadi oleh pasukan mencari dan menyelamat.

  Beliau berkata mangsa yang ditemukan hidup ialah tukang masak kapal berkenaan dikenali sebagai Hermawan, 35, manakala mangsa yang meninggal dunia ialah kapten kapal Samuel Andianto Henuk, 52.

  "Pasukan mencari dan menyelamat menemui seorang anak kapal yang terselamat di dalam rakit keselamatan dan seorang lagi telah meninggal dunia ditemui berada di dalam laut di lokasi berhampiran," katanya kepada pemberita, pada Khamis.

  Ahmad Faridi berkata beliau difahamkan bahawa mangsa yang terselamat berenang ke rakit keselamatan yang ditinggalkan oleh 13 lagi anak kapal KM Avatar yang telah diselamatkan pada Rabu.

  "Kedua-dua mangsa dibawa ke Hospital Besar Melaka dan diserahkan kepada pihak polis untuk siasatan lanjut, operasi mencari dan menelamat telah dihentikan pada pukul 2.00 petang tadi," katanya.

  Dalam kejadian 9.25 pagi semalam, KM Avatar, kapal kontena dari Indonesia karam di Selat Melaka dipercayai akibat dipukul ombak kuat.Kapal itu membawa 15 anak kapal dan 13 daripadanya diselamatkan sebuah kapal dagang yang melalui lokasi kejadian manakala dua lagi dilaporkan hilang.-Bernama

  Subjects:

 • No Comment to " Seorang Anak Kapal KM Avatar Meninggal Dunia "