• Malaysia Tumpu Sektor Sosio-ekonomi Di Indonesia

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Tuesday, 13 June 2017
  A- A+


  SHAH ALAM – Malaysia kini dalam rangka memperluaskan jaringan kerjasama dengan Indonesia, demikian menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Sri Mustapa Mohamed.

  Beliau berkata, sejak 2008 sehingga 2016, kerajaan Malaysia sudah memperuntukkan sebanyak AS$ 15 bilion pelaburan di Indonesia.

  “Tahun lalu sahaja, jumlah perdagangan kita berjumlah AS$13.8 bilion. Indonesia adalah rakan dagang yang penting kepada Malaysia.

  “Bagi meneruskan kelangsungan kerjasama ini, beberapa syarikat Malaysia sudah menyatakan minat untuk terus memainkan peranan penting dalam pembangunan sosio-ekonomi Indonesia,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

  Beliau berkata demikian selepas siri lawatan kerja ke Indonesia pada 11 hingga 13 Jun.

  “Sepanjang dekad yang lalu, syarikat Malaysia telah mengukuhkan kehadirannya di Indonesia termasuk dalam sektor utama seperti perbankan, perladangan, pembinaan, tol jalan raya, tenaga dan telekomunikasi.

  “Pada mesyuarat perniagaan meja bulat yang dipengerusikan bersama oleh saya dan menteri yang bertanggungjawab berhubung pelaburan Malaysia di Indonesia, Eko Putro Sandjojo, ia dihadiri oleh 80 pemimpin perniagaan, 40 dari setiap negara.

  “Ia menjadikan peristiwa bersejarah kerana ia adalah perbincangan bersama yang pertama dengan bilangan terbesar kerajaan peringkat tinggi dan delegasi perniagaan setakat ini,” jelasnya.

  Pemimpin perniagaan utama yang mengambil bahagian dalam mesyuarat meja bulat termasuk Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-Indonesia Tun Ahmad Sarji, Pengarah Urusan Khazanah Nasional dan Teguh Jowarno, Tan Sri Azman Mokhtar dan Ketua House Indonesia Suruhanjaya VI Rakyat yang bertanggungjawab bagi Industri, Pelaburan dan Persaingan.

  Delegasi Indonesia diketuai Pengerusi Dewan Indonesia Perdagangan dan Industri (Kadin) Rosan Roeslani dan Pengerusi Meja Malaysia di Kadin, Tigor Siahaan.

  Mustapa berkata, penyertaan kuat syarikat-syarikat Malaysia dalam acara ini menandakan minat Malaysia untuk terus melabur di Indonesia.

  “Ia disokong oleh keyakinan dalam trajektori ekonomi dan pembaharuan Indonesia yang dipelopori oleh Presiden Joko Widodo.

  “Semasa kunjungan hormat saya dengan Jokowi, saya ada menyampaikan kepentingan syarikat-syarikat Malaysia untuk terus melabur dalam pembangunan infrastruktur Indonesia,” ujarnya.

  Beliau menambah, AS$ 1 trilion ekonomi Indonesia dengan 250 juta penduduk dan kelas pertengahan yang semakin meningkat mempunyai banyak potensi, yang ditoreh sekali sepenuhnya, akan memberi sumbangan besar ke arah mewujudkan Asean yang lebih makmur.

  “Mesej sama turut saya nyatakan kepada secara dua hala dengan Menteri Perdagangan Indonesia Enggartiasto Lukita.

  “Bagi mencapai sasaran AS$ 30 bilion perdagangan dipersetujui oleh kedua-dua pemimpin kita, kita bersetuju untuk tampil dengan cadangan khusus masing-masing untuk meningkatkan perdagangan termasuk usaha yang berpotensi dalam bidang-bidang baru bagi kerjasama, termasuk ekonomi digital dan UMKM,” katanya.

  Mustapa menambah, cadangan-cadangan ini akan terus dibincangkan di mesyuarat akan datang Jawatankuasa Pelaburan dan Perdagangan Bersama 3 yang akan diadakan pada 10-13 Julai di Kuching, Sarawak. - SH

  Subjects:

 • No Comment to " Malaysia Tumpu Sektor Sosio-ekonomi Di Indonesia "