• Bank Dunia Terlupa Berunding Dengan Pakatan?

  Published: Wednesday, 14 June 2017
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 13 Jun 2017

  Bank Dunia berkata ia adalah luar biasa bahawa ramalan mereka adalah lebih tinggi daripada ramalan Kerajaan sendiri - seperti dalam kes Malaysia.

  Bank Dunia juga berkata ekonomi domestik Malaysia adalah kukuh kerana ia disokong oleh keadaan pasaran pekerja yang stabil dan peningkatan gaji yang berterusan.

  Bank Dunia terlupa untuk berunding dengan Pakatan kerana mereka akan memberitahu anda bahawa berjuta-juta rakyat Malaysia telah kehilangan pekerjaan mereka manakala gaji tidak pernah bertambah.
  ---
  Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia dijangka berkembang sebanyak 4.9 peratus tahun ini sebagai hasil daripada peningkatan berterusan dalam penggunaan swasta, menurut Bank Dunia.

  Ini adalah lebih tinggi sedikit daripada ramalan kerajaan antara 4.3 peratus dan 4.8 peratus, dan ramalan Bank Dunia sendiri sebanyak 4.4 peratus pada April. Sebagai perbandingan, Malaysia mengalami pertumbuhan KDNK sebanyak 4.2 peratus tahun lepas.

  "Ia adalah menarik bagi Bank Dunia apabila kami mendapati kami sendiri mengunjurkan pertumbuhan sedikit di atas julat yang diunjurkan kerajaan.

  Laporan itu meramalkan pertumbuhan akan kekal stabil pada 4.9 peratus pada 2018, sebelum meningkat kepada 5.0 peratus pada 2019.

  "Penggunaan swasta kekal sebagai sebab utama pertumbuhan ekonomi. Penggunaan swasta terus berkembang dengan kukuh, secara umumnya didorong oleh keadaan pasaran pekerja yang stabil dan peningkatan gaji yang berterusan.

  "Selain itu, langkah-langkah pendapatan sokongan kerajaan yang berterusan, terutamanya pemindahan wang tunai Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), menyaksikan peningkatan dalam jumlah pemindahan.

  Ia berkata ekonomi Malaysia berkembang sebanyak 5.6 peratus tahun ke tahun pada suku pertama 2017, dengan perbelanjaan sektor swasta yang membentuk 11.7 peratus daripada pertumbuhan KDNK.

  Inflasi juga memuncak pada suku pertama tahun 2017, ke tahap tertinggi sejak November 2008, disebabkan oleh harga pengangkutan dan bahan api yang lebih tinggi, dan juga harga makanan laut yang lebih tinggi disebabkan oleh cuaca yang buruk dan pemansuhan subsidi minyak masak pada November tahun lepas.

  Walaupun begitu, kata laporan itu, terdapat tanda-tanda yang sedikit bahawa faktor-faktor ini membawa kepada pusingan kedua inflasi.

  http://www.malaysiakini.com/news/385444

  Link asal artikel:
  https://www.facebook.com/lim.siansee

  Subjects:

 • No Comment to " Bank Dunia Terlupa Berunding Dengan Pakatan? "