• Trump Pilih Bertemu Pimpinan Negara Islam

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Wednesday, 17 May 2017
  A- A+

  WASHINGTON: Presiden Donald Trump menyeru kepada perpaduan antara agama utama dunia dalam lawatan ke luar negara pertamanya yang membawa beliau ke Arab Saudi, Vatican dan Baitulmaqdis, kata Rumah Putih.

  Penasihat Keselamatan Negara, HR McMaster, mendedahkan butiran perjalanan terperinci 'lawatan bersejarah itu', yang dijangka bermula lewat minggu ini dan mengesahkan Trump akan memberi ucapan kepada majlis perhimpunan pemimpin Islam mengenai 'harapannya kepada Islam yang damai'.

  Pemimpin Amerika Syarikat (AS) sebelum ini selalunya memilih jiran negara itu seperti Kanada atau Mexico untuk kunjungan pertama sebagai presiden, tetapi Trump memilih melawat beberapa negara dilanda konflik politik dan kerohanian paling sukar di dunia.

  Di Arab Saudi, sehari selepas berbincang dengan Raja Salman dan putera mahkotanya, Trump akan menghadiri majlis disertai puluhan pemimpin seluruh dunia Islam.

  "Ucapan bertujuan menyatukan umat Islam sedunia menentang musuh semua tamadun dan menunjukkan komitmen AS kepada rakan Islam kami," kata McMaster, menambah Trump akan membantu membuka pusat untuk memulihkan semula militan.

  Kempen Trump ketika musim pilihan raya untuk memusnahkan keganasan Islam radikal dan melaksanakan larangan sepenuhnya kepada pendatang Islam ke AS, membangkitkan kebimbangan pemilihannya cuma memburukkan hubungan AS dan dunia Islam.

  Namun McMaster menegaskan Trump akan melawat tapak yang dikaitkan dengan agama utama dunia itu untuk menyatakan semua pihak perlu bersatu dan bersama-sama menjayakan agenda tolak ansur dan kesederhanaan. - AFP

  Subjects:

 • No Comment to " Trump Pilih Bertemu Pimpinan Negara Islam "