• Semak Warganegara Calon Parti Bukan Kerja SPR

  Published: Saturday, 20 May 2017
  A- A+

  JOHOR BAHRU – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menegaskan bahawa urusan semakan status kerakyatan bagi calon parti dalam pilihan raya bukannya tanggungjawab badan berkenaan.

  Pengerusi SPR, Datuk Seri Mohd. Hashim Abdullah malahan menegaskan, langkah semakan kewarganegaraan itu sebaliknya adalah tanggungjawab setiap parti politik yang bertanding sebelum menyertai hari penamaan calon.

  “Tugas hakiki SPR menurut peraturan ditetapkan sebenarnya hanya ada tiga perkara, iaitu pertama sebagai badan rasmi dalam menjalankan urusan pilihan raya seperti yang diamanahkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

  “Tugas kedua pula adalah melakukan urusan persempadanan semula kawasan pilihan raya bagi setiap lapan tahun dan yang ketiga, memastikan daftar pemilih dikemas kini setiap suku tahun,” jelas Mohd. Hashim lagi.

  Beliau menyatakan demikian pada Program Singgah Mesra #Jom Kita Daftar Undi di Pasar Borneo, di sini pada Sabtu. Turut serta ialah bintang sukan pecut tanah air era 1990-an yang juga dari Sarawak, Watson Nyambek.

  Isu kewarganageraan calon timbul ekoran kerusi Pujut dikosongkan Dewan Undangan Negeri (DUN) setelah Dr. Ting Tiong Choon dibatalkan keahlian serta-merta mengikut Perlembagaan Negeri Sarawak pada 12 Mei lalu.

  Wakil dari DAP tersebut diisytharkan sebagai tidak layak lagi untuk menjadi ADUN di kawasan Miri berkenaan kerana didapati memang selama ini mempunyai dua kewarganegaraan serentak, iaitu Malaysia dan Australia.

  SPR dalam mesyuarat khasnya di Putrajaya pada Jumaat menetapkan 4 Julai ini sebagai hari pengundian bagi Pilihan Raya Kecil Pujut, manakala 30 Jun ini sebagai hari penamaan calon. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

  Subjects:

 • No Comment to " Semak Warganegara Calon Parti Bukan Kerja SPR "