• Seludup Keluar 240 Liter Petrol

  Published: Thursday, 18 May 2017
  A- A+

  SEMPORNA: Pasukan Polis Marin (PPM) Semporna menahan seorang lelaki tempatan yang cuba menyeludup keluar kira-kira 240 liter minyak petrol melalui perairan Pulau Boheyan, dekat sini, malam tadi.

  Komander PPM Wilayah Empat, Asisten Komisioner Mohd Yazib Abd Aziz, berkata lelaki dipercayai juragan berusia 57 tahun itu ditahan bersama dua lagi individu oleh sepasukan anggota PPM yang membuat rondaan Op Gelora Khas, pada jam 8.59 malam di kawasan berkenaan.

  "Selain minyak, pemeriksaan ke atas perahu berkenaan turut menemui tong gas, enjin pam air, penjana elektrik dan beberapa barangan lain yang dipercayai cuba dibawa keluar ke Filipina.

  "Semua rampasan dianggarkan berjumlah RM36,119 dan kes disiasat mengikut Akta Kastam 1967," katanya dalam kenyataan, di sini, sebentar tadi.

  Sementara itu, dalam pemeriksaan berasingan di perairan sama pada jam 12.04 tengah malam, PPM menahan seorang juragan bersama 15 penumpang berusia satu tahun hingga 68 tahun tanpa dokumen pengenalan diri yang sah.

  "Mereka dipercayai cuba menyusup keluar dari daerah ini ke Sitangkai, Filipina melalui jalan yang tidak diwartakan," katanya.

  Semua suspek dibawa ke Pangkalan PPM Semporna dan kes disiasat mengikut Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007. - BHOnline

  Subjects:

 • No Comment to " Seludup Keluar 240 Liter Petrol "