• EU Denda Facebook 110j Euro

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Friday, 19 May 2017
  A- A+

  BRUSSELS: Suruhanjaya Eropah (EC) hari ini, mendenda rangkaian media sosial gergasi Amerika Syarikat (AS), Facebook 110 juta euro (RM529 juta) kerana memberikan maklumat tidak tepat dan mengelirukan berhubung pengambil alihan aplikasi WhatsApp sekali gus penalti tertinggi bagi kesalahan seumpama itu.

  "Keputusan hari ini memberikan petanda jelas kepada syarikat bahawa ia perlu mematuhi semua aspek peraturan penggabungan Kesatuan Eropah (EU), termasuk kewajipan memberikan maklumat tepat.

  "EC perlu mengambil keputusan mengenai kesan penggabungan terhadap persaingan dengan mengetahui fakta tepat sepenuhnya," kata Pesuruhjaya Persaingan EU, Margrethe Vestagar.

  Sementara itu, Facebook dalam reaksinya menyatakan ia bekerjasama dengan EC.

  "Kami bertindak dengan baik sejak interaksi pertama dengan EC, dan kami berusaha memberikan maklumat tepat setiap sudut.

  "Kesilapan ketika proses pemfailan pada 2014 tidak disengajakan dan EC mengesahkan ia tidak memberi kesan kepada keputusan penilaian penggabungan.

  Pengumuman hari ini menjadi penutup kepada kes ini," kata jurucakap media sosial itu.

  Dalam kenyataan hari ini, EC menyatakan peraturan penggabungan memerlukan syarikat memberikan maklumat tepat yang penting kepada sebarang penilaian. AFP

  Subjects:

  Luar Negara
 • No Comment to " EU Denda Facebook 110j Euro "