• #DUNSarawak: Selesai Isu Sekolah Daif Di Balingian

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Wednesday, 17 May 2017
  A- A+


  KUCHING: Abdul Yakub Arbi (BN- Balingian) berkata masalah sekolah daif di Balingian memerlukan perhatian Kementerian Pendidikan.

  Menurutnya, SK Kuala Balingian merupakan salah sebuah sekolah yang berada di kawasan N.58 Balingian dan antara yang terawal dibina dan berusia lebih setengah abad.

  "Masalah yang dihadapi sekolah ini adalah dari segi fasiliti dan prasarana sekolah khususnya asrama kediaman pelajar yang boleh diklasifikasikan sebagai daif dan tidak selamat untuk digunakan.

  "Keadaan struktur bangunan yang buruk dan menanti masa untuk roboh," katanya.

  Jelasnya lagi, kakitangan sekolah dan orang kampung termasuk guru membaikpulih bangunan usang tersebut sendiri dengan usaha gotong royong walaupun masih banyak lagi perlu dititikberatkan berkenaan struktur asrama tersebut.

  Beliau berkata demikian ketika menyampaikan usul Penghargaan Ucapan Yang di-Pertua Negeri Sarawak pada Persidangam Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam.

  Selain daripada masalah prasarana, beliau juga mendapati sekolah terbabit masih menggunakan set janakuasa sebagai sumber tenaga elektrik.

  "Saya dimaklumkan SK Kuala Balingian masih menggunakan dua genset secara giliran 12 jam sehari.

  "Salah satu daripada genset tersebut sedikit bermasalah," ujarnya.

  Tambahnya, antara lain, sekolah tersebut tidak ada kemudahan padang dan gelanggang untuk pelajar beriadah dan bersukan.

  "Kita dimaklumkan bahawa infrastuktur, padang dan gelanggang dan elektrik tidak mempunyai peruntukan daripada Kementerian," jelasnya.

  Beliau berkata selain daripada SK Kuala Balingian banyak lagi sekolah rendah dikawasan tersebut belum mempunyai bekalan elektrik.

  "Kita memohon Kementerian yang berkenaan untuk mengambil tindakan yang cepat bagi menyediakan kemudahan ke sekolah-sekolah seperti yang telah saya nyatakan tadi," katanya. - Sarawakiana
 • No Comment to " #DUNSarawak: Selesai Isu Sekolah Daif Di Balingian "