• #DUNSarawak : Infrastruktur Komunikasi Sarawak Terus Dimantapkan

  Published: Thursday, 18 May 2017
  A- A+


  KUCHING: Pembangunan infrastruktur komunikasi di Sarawak telah diperkukuhkan melalui pembentukan Jawatankuasa Kabinet untuk transformasi luar bandar yang ditubuhkan pada 2016.

  Menteri Elektrik Luar Bandar dan Bekalan Air, Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom berkata, kerajaan negeri juga komited untuk memulakan pembangunan ekonomi digital dengan peruntukkan RM1 juta untuk membina infrastruktur komunikasi dalam memastikan peningkatan kelajuan internet di negeri ini.

  “Ini membuktikan Ketua Menteri begitu serius untuk meningkatkan taraf ekonomi negeri melalui pembangunan ekonomi digital di Sarawak,” katanya.

  Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan penggulungan bagi kementeriannya pada Persidangan Dewan Undangan Negeri ke-18 hari ini.

  Sementara itu, untuk makluman Chukpai Ugon (BN-Murum), Rundi berkata, terdapat 10 menara komunikasi sedang beroperasi di kawasan DUN Murum dan 1 menara komunikasi yang masih dalam proses memasang peralatan selular di Murum.

  “Proses pemasangan peralatan selular tersebut dijangka siap pada suku keempat 2017.

  “Manakala sebanyak 5 menara komunikasi sedia ada telah dinaiktaraf kepada perkhidmatan jalur lebar mudah alih 3G dan 6 menara lagi akan dinaiktaraf kepada perkhidmatan jalur lebar mudah alih 3G/4G di kawasan DUN Murum yang dijangka siap pada suku pertama 2018,” ujarnya.

  Tambahnya lagi, kerajaan negeri melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan mengkaji kesesuaian lokasi dan mempertimbangkan pembinaan menara telekomunikasi di Lusong Laku, Jelalong dan Unau pada masa akan datang. - Sarawkiana
 • No Comment to " #DUNSarawak : Infrastruktur Komunikasi Sarawak Terus Dimantapkan "