• #DUNSarawak: Hanya 1 Kawasan Lesen Diberikan Sijil Pengurusan Hutan

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Friday, 19 May 2017
  A- A+


  KUCHING: Kerajaan negeri menyasarkan sekurang-kurangnya satu kawasan lesen masing-masing di bawah enam syarikat pembalakan utama dan PUSAKA untuk mendapatkan persijilan pengurusan hutan pada tahun 2017.

  Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Pembangunan Bandar & Sumber Asli II, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, perlaksanaan persijilan pengurusan hutan adalah bertujuan untuk memastikan pihak pelesen mematuhi piawaian dan amalan pengurusan hutan mampan yang ditetapkan serta bagi mendapat pengiktirafan di peringkat global.

  “Setakat ini, terdapat tiga pelesen telah melalui proses pengauditan peringkat pertama untuk menilai dan menentukan kesedian mereka ke peringkat auditan terakhir untuk dianugerahkan Sijil Pengurusan Hutan,” katanya.

  Selain itu katanya, kerajaan juga telah melaksanakan program ladang hutan bagi mengurangkan kebergantungan untuk mendapat bahan mentah di hutan asli.

  “Ia juga bagi memastikan bekalan kayu yang berkekalan untuk menampung industri perkayuan,” ujarnya.

  Walaubagaimanapun, menurutnya, kemajuan penanaman ladang hutan ini perlu dipertingkatkan lagi memandangkan hanya 383,200 hektar sahaja yang telah ditanam.

  “Kerajaan komited untuk meneliti semula dasar mengenai ladang hutan ini,” jelasnya.

  Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan penggulungan bagi kementeriannya pada Persidangan Dewan Undangan Negeri Sarawak ke-18 di sini, hari ini.-Sarawakiana
 • No Comment to " #DUNSarawak: Hanya 1 Kawasan Lesen Diberikan Sijil Pengurusan Hutan "