• Beza Penganalisis Ekonomi dan Ahli Politik

  Published: Thursday, 18 May 2017
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 18 Mei 2017

  Semua ahli ekonomi dan penganalisis bersetuju bahawa ekonomi Malaysia berprestasi sangat baik sejak beberapa bulan yang lalu.

  Terdapat dua sektor utama - domestik dan eksport. Kedua-duanya adalah kukuh pada masa ini, dan ianya ditegaskan oleh penganalisis. Ianya pada tahap yang tertinggi.

  Mereka semua bersetuju bahawa pertumbuhan Suku Pertama kita akan mengatasi ramalan yang ditetapkan Kerajaan sebelumnya pada 4.5%. Tetapi dengan berapa banyak, mereka masih meneka dan memberikan julat antara 4.8% kepada 5.2%.

  Indonesia meningkat 5.01%, Thailand 3.3% dan Singapura 2.5%.

  Pertumbuhan rasmi S1 KDNK akan diumumkan oleh BNM pada tengah hari esok. Saya jangka ia akan jauh melebihi ramalan rasmi dan melebihi 5%.

  Jika ini berlaku, lebih banyak keyakinan akan kembali kepada ekonomi negara kita.

  Data pekerjaan terkini menunjukkan bahawa Malaysia menambah 20,000 pekerjaan hanya pada bulan Mac sahaja berbanding Februari - atau 221,000 pekerjaan berbanding Mac tahun lepas.

  Ini telah menyebabkan sedikit penurunan dalam pengangguran - yang sudah tentu, ada orang yang tidak berpuas hati dengannya dan berkata bahawa ia bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan.

  Golongan tertentu akan sentiasa mengadu tentang sesuatu.

  Walau bagaimanapun, kadar pengambilan pekerjaan juga telah meningkat, jadi bulan April mungkin menampakkan pertumbuhan pengambilan pekerjaan yang lebih banyak.

  Apa-apa pun, mari kita tunggu pengumuman esok untuk melihat di mana kedudukan kita.

  Mungkin akan ada ramai orang Pakatan yang bersedih pada sebelah petang esok. LGE mungkin menumbuk meja dan memerlukan pembedahan tangan lagi.

  Link asal artikel:
  https://www.facebook.com/lim.siansee

  Subjects:

 • No Comment to " Beza Penganalisis Ekonomi dan Ahli Politik "