• Semuanya tentang menggantikan Najib dengan Kit Siang

  Published: Friday, 21 April 2017
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 20 April 2017

  Semua orang tahu mengapa Perdana Menteri Britain, Theresa May memanggil untuk pilihan raya umum mengejut pada 8 Jun 2017 - tidak lama selepas pilihan raya umum 7 Mei 2015 . Ia bukan mengenai demokrasi. Ia bukan mengenai kebebasan bersuara. Ia bukan mengenai anti-perkauman. Ia bukan mengenai ekstremisme anti-agama atau anti-undang-undang Syariah. Ia bukan mengenai ketelusan dan tadbir urus yang baik. Ia bukan mengenai anti-rasuah atau anti-penyalahgunaan kuasa.

  Tidak, ia bukan tentang semua perkara-perkara itu. Ia hanya mengenai satu perkara, Brexit dan Theresa May ingin mendapatkan mandat sendiri untuk menangani perihal Brexit selepas mencetuskan Article 50. Jadi, pada 8 Jun 2017, lebih kurang 35 juta atau lebih 70% daripada pengundi yang layak di Britain akan keluar mengundi sama ada menyokong Theresa Mei atau menentang Theresa Mei.

  Ya, itulah tujuan pilihan raya umum mengejut pada 8 Jun 2017. Ia tentang sama ada anda mahu atau tidak mahu Theresa Mei sebagai Perdana Menteri Britain. Jadi, jika anda menyokong Brexit, anda akan mengundi menyokong Theresa May, dan jika anda menentang Brexit, anda akan mengundi menentang beliau.

  Tetapi jika anda menentang Brexit, dan dengan itu akan mengundi menentang Theresa May, siapa yang akan anda undi? Itu, pada peringkat ini, belum diputuskan lagi dan tidak penting. Ini adalah mengenai ABT – ‘Anything But Theresa’ atau Asalkan Bukan Theresa. Jika anda menentang Brexit maka anda mengundi ABT.

  Bukankah itu seperti pernah didengari? Adakah ini berbunyi seperti apa yang akan berlaku (atau sudah berlaku) pada pilihan raya umum Malaysia yang dijangka akan diadakan pada pertengahan 2018? Ya, pilihan raya umum Malaysia, sama seperti pilihan raya umum Britain pada masa kini, adalah sama seperti pilihan raya Presiden Amerika Syarikat. Anda mengundi untuk calon. Anda mengundi siapa yang anda mahu untuk memimpin negara.

  Jadi Pilihan Raya Umum Malaysia pertengahan 2018 bukan mengenai demokrasi. Ia bukan mengenai kebebasan bersuara. Ia bukan mengenai anti-perkauman. Ia bukan mengenai ekstremisme anti-agama atau anti-undang-undang Syariah. Ia bukan mengenai ketelusan dan tadbir urus yang baik. Ia bukan mengenai anti-rasuah atau anti-penyalahgunaan kuasa. Ia adalah mengenai siapa yang anda mahu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak atau pemimpin Pakatan Harapan Lim Kit Siang?

  Kit Siang mungkin boleh menafikan beliau adalah pemimpin Pakatan Harapan tetapi kemudian beliau sahaja, dan bukannya PKR atau PAS, yang membuat keputusan untuk menutup Pakatan Rakyat. PKR dan PAS tidak mempunyai suara dalam perkara itu. Dan beliau juga sahaja yang membuat keputusan untuk bekerjasama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad dan menggunakan orang tua itu sebagai imej Ali Baba untuk Pakatan Harapan. PKR dan PAN tidak mempunyai suara dalam perkara itu.

  Jadi permudahkan sahaja. Tidak perlu bercakap mengenai begitu banyak isu, yang hanya merumitkan perkara sahaja daripada membantu dalam proses membuat keputusan. Adakah anda mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk terus menerajui Malaysia atau adakah anda mahu pemimpin Pakatan Harapan Lim Kit Siang untuk mengambil alih?

  Sudah tentu, Kit Siang tidak akan secara peribadi duduk di atas takhta di Putrajaya. Malah di AS juga pemegang kuasa sebenar tidak duduk di White House. Mereka mendapat proksi mereka untuk duduk di Rumah Putih. Mereka hanya memberitahu Presiden apa yang perlu dilakukan dan Presiden menerima arahan daripada mereka. Tetapi pada hakikatnya mereka mentadbir AS melalui proksi mereka, Presiden Amerika Syarikat.

  Jadi ianya tidak penting siapa yang akan menjadi Perdana Menteri Malaysia bagi menggantikan Najib. Pengundi Malaysia akan ditanya sama ada mereka mahu Najib atau sama ada mereka tidak mahu Najib. Dan Pakatan Harapan dan orang bawahannya akan memberitahu anda bahawa anda mesti menolak Najib. Dan mereka akan memberikan anda banyak sebab mengapa anda mesti menolak Najib.

  Ini adalah mengenai ANC – ‘Anti-Najib Campaign’ atau Kempen Anti-Najib. Pilihan raya umum adalah tentang menggulingkan Najib. Anda akan diberikan banyak sebab mengapa anda perlu menggulingkan Najib. Tetapi siapa yang akan menggantikan Najib? Anda akan menggantikannya dengan Kit Siang. Tetapi Kit Siang sendiri tidak akan duduk di kerusi Perdana Menteri. Beliau akan menyuruh proksi beliau untuk duduk di kerusi itu.

  Dan proksi itu akan diputuskan kemudian hanya SELEPAS rakyat Malaysia menendang Najib keluar. Hari ini anda tidak akan diberitahu siapa yang akan duduk di kerusi Perdana Menteri. Timbalan Perdana Menteri, bagaimanapun, akan menjadi Kit Siang. Beliau juga akan menjadi Menteri Kewangan supaya beliau, sebagai Timbalan Perdana Menteri, akan menjadi lebih berkuasa daripada Perdana Menteri. Perdana Menteri, bagaimanapun, akan diputuskan selepas pilihan raya umum dan hanya jika Najib boleh digulingkan.

  Link asal artikel:
  http://www.malaysia-today.net/it-is-all-about-replacing-najib-with-kit-siang/

  Subjects:

 • No Comment to " Semuanya tentang menggantikan Najib dengan Kit Siang "