• Rupanya Husam Yang Cadang Idea Ini

  Published: Tuesday, 18 April 2017
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 18 April 2017

  Husam adalah ular! Rupanya, beliaulah yang mencadangkan idea ini dan kini beliaulah yang menentangnya.
  ---
  Exco negeri Kelantan Abdul Fattah Mahmood mendakwa bahawa Naib Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Husam Musa menyokong menutup kedai di negeri ini untuk solat maghrib (selepas matahari terbenam) semasa beliau menjadi ahli exco.

  Pengerusi Jawatankuasa Kerajaaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan Dan Alam Sekitar Negeri Kelantan itu telah mengulas Husam yang mempersoalkan kerajaan negeri Kelantan yang mengarahkan semua perniagaan untuk tutup kedai untuk solat maghrib.

  Husam berkata arahan itu patutnya terhad kepada pemilik perniagaan yang beragama Islam, kerana orang bukan Islam tidak perlu menunaikan solat maghrib.

  Fattah bagaimanapun mempersoalkan sama ada Husam memahami apa yang telah beliau nyatakan.

  "Tanya Husam, adakah beliau faham apa yang beliau cakapkan? Beliau bercakap tentang sesuatu yang beliau sendiri tidak faham.

  "Dahulu, beliau yang menggalakkan (idea) bahawa kita tutup (perniagaan) semasa maghrib," katanya kepada Malaysiakini.

  Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Fattah berkata keputusan itu telah berkuatkuasa untuk "berdekad-dekad" walaupun sebelum ini ia hanya terhad kepada Majlis Perbandaran Kota Baru.

  "Sekarang sistem itu melibatkan semua majlis-majlis perbandaran. Lima belas minit sebelum azan, kami akan membunyikan siren pertama untuk peniaga-peniaga bersiap sedia.

  "Lima minit sebelum azan, kami akan membunyikan siren kedua untuk mereka menutup kedai-kedai mereka untuk mereka bersedia untuk solat."

  Fattah berkata proses itu hanya mengambil masa 10 hingga 15 minit dan peniaga boleh membuka semula kedai-kedai mereka selepas mereka telah menunaikan solat mereka.
  ---
  http://www.malaysiakini.com/news/379506

  Link asal artikel:
  https://www.facebook.com/lim.siansee

  Subjects:

 • No Comment to " Rupanya Husam Yang Cadang Idea Ini "