• SPRM Guna Akta Percukaian Usaha Banteras Rasuah

  Published: Tuesday, 10 January 2017
  A- A+
  Image result for SPRM
  CYBERJAYA – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menggunakan Akta Percukaian Negara bagi memperkukuh usaha membanteras golongan perasuah, kata Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad.

  Inisiatif terbaharu memerangi rasuah dan salah guna kuasa itu terhasil melalui perjanjian antara SPRM dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang dimeterai melalui Ikrar Bebas Rasuah (IBR) di sini hari ini.

  Beliau berkata penggunaan akta tersebut akan memastikan perasuah tidak sewenang-wenangnya merasa bebas apabila Akta SPRM dan Akta Penggubahan Wang Haram yang digunakan suruhanjaya itu ketika ini gagal bertindak ke atas mereka.

  “Golongan perasuah beranggapan mereka tidak perlu mengisytihar pendapatan kepada SPRM tetapi mungkin lupa perkara itu tidak boleh berlaku jika babitkan LHDN.

  “Mereka kena ingat LHDN tidak mengira daripada mana sumber itu diperoleh sama ada secara halal atau haram…jadi, hasil dari rasuah juga dikira sebagai hasil yang perlu dicukaikan,” katanya ketika berucap sebelum menyaksikan majlis menandatangi ikrar tersebut di ibu pejabat LHDN di sini.

  Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif LHDN Datuk Sabin Samitah.

  Dzulkifli berkata penggunaan ketiga-tiga akta tersebut diyakini akan membantu serta memperkasa usaha SPRM membanteras rasuah, sekaligus satu amaran kepada golongan perasuah bahawa mereka tidak akan terlepas daripada tindakan undang-undang.

  Mengenai ikrar yang ditandatangi, beliau berkata selain mencatat sejarah sebagai agensi kerajaan pertama menandatangi IBR, ia juga akan memastikan kedua-dua agensi dapat bekerjasama lebih rapat dalam membanteras rasuah dan berkongsi maklumat mengenai kes yang sedang disiasat.

  Dzulkifli berkata langkah kepimpinan LHDN dan warganya menandatangani IBR memperlihatkan keikhlasan, komitmen dan keinginan untuk berkhidmat dalam suasana kerja yang kondusif dan bebas rasuah.

  Dalam pada itu, Sabin berkata LHDN sebagai organisasi dengan status ‘self-financed’ mempunyai kawalan penuh ke atas pengurusan kewangan dan sumber manusia, sekaligus menjadikan risiko penyelewengan boleh wujud seperti dalam urusan pembekalan

  Beliau berkata agensi itu juga mempunyai tanggungjawab besar untuk mengutip cukai yang sepatutnya bagi memastikan negara dapat dibangunkan dengan sempurna serta membantu mewujudkan ‘a level playing field’ dalam persekitaran ekonomi negara.

  Bagi mengutip cukai yang sepatutnya, katanya, LHDN menghadapi cabaran yang khusus iaitu memastikan tahap kepatuhan cukai yang maksimum, mengurangkan ketirisan cukai dan membesarkan asas cukai berlandaskan peruntukan perundangan Akta Cukai Pendapatan 1967 di samping perundangan lain yang berkaitan. – BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " SPRM Guna Akta Percukaian Usaha Banteras Rasuah "