• Wujudkah kebebasan beragama di Malaysia?

  Published: Tuesday, 22 November 2016
  A- A+
  Tulisan asal oleh :
  Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 21 November 2016.

  Malam tadi, seramai 15 orang Islam telah ditangkap oleh JAIM (Jabatan Agama Islam Melaka) di Melaka.

  Sebab mengapa mereka ditangkap adalah kerana mereka dikatakan merupakan pengikut mazhab Syiah, yang mana telah diharamkan di Malaysia. Dan mazhab ini diharamkan kerana Malaysia dan/atau Sunni Muslim menganggapnya sebagai satu ajaran sesat. Ada juga yang menganggap pengikut Syiah sebagai orang bukan Islam – sama seperti tanggapan Gereja England terhadap Katolik (bukan Kristian, sesat, kafir, dan lain-lain) atau tanggapan Katolik terhadap Protestan.

  Jurang Sunni-Syiah bermula sejak zaman Khalifah Keempat, Ali, yang mana merupakan sepupu dan juga menantu kepada Nabi. Syiah percaya bahawa Ali adalah Imam Pertama dan sepatutnya menjadi Khalifah Pertama selepas kematian Nabi. Syiah percaya bahawa Ali dirompak daripada haknya oleh tipu daya Aisha, isteri kegemaran Muhammad dan anak perempuan Abu Bakar, Khalifah Pertama.

  Apa-apa pun, pendek kata, terdapat unsur politik yang terlibat dan apa yang sesetengah percaya sepatutnya menjadi Khalifah Pertama selepas Muhammad sebaliknya menjadi Khalifah Keempat. Dan Parti Ali (Shī'atu 'Ali atau ringkasannya, Syiah) menentang Aisha dan tentera beliau dari Mekah semasa Perang Unta (kadang-kadang dipanggil sebagai Perang Jamal atau Pertempuran Basra) di Basra, Iraq 1,360 tahun dan 14 hari yang lalu pada 7 November 656 dan mengalahkannya.

  Itu pada dasarnya adalah perang saudara yang pertama antara orang Islam yang berlaku antara balu kepada Nabi (dan anak kepada Khalifah Pertama) dan menantu/sepupu Rasulullah (dan Khalifah Keempat). 'Kesilapan' Ali adalah bahawa beliau tidak menghukum Aisha kerana mengetuai pemberontakan mengikut undang-undang puak (iaitu hukuman mati, merampas semua harta, dan ahli-ahli keluarga diambil dan/atau dijual sebagai hamba). Ali hanya membenarkan Aisha pulang ke rumah tanpa sebarang hukuman dan ini membuatkan ramai orang marah dengan Ali (dan banyak yang meninggalkan beliau dan mula menentangnya).

  Ali memaafkan Aisha dan tidak menghukum beliau dan ini menyebabkan Ali kehilangan banyak sokongan (lebih baik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengambil perhatian terhadap perkara ini). Ali melakukan perkara ini sekali lagi pada tahun berikutnya dengan bersetuju untuk perjanjian damai dengan Muawiyah selepas pemberontakan kedua atau perang saudara - dan beliau kehilangan banyak lagi penyokong, khususnya Khawarij. Ini menyebabkan pembunuhan Ali empat tahun kemudian pada 26 Januari 661 di Masjid Agung Kufah, pada masa kini adalah Iraq. Hampir 20 tahun kemudian, pada 10 Oktober 680, anak Ali, Hussein dan seluruh keluarganya (termasuklah cucu Nabi) telah dibunuh di Karbala, Iraq.

  Jadi, ya, selama lebih daripada 1,300 tahun Iraq telah menjadi tempat untuk perang saudara antara umat Islam, khususnya antara Sunni dan Syiah. Dan perang saudara ini masih diperjuangkan hingga ke hari ini dengan jumlah kematian yang tinggi termasuklah semasa anda membaca artikel ini. Dan Malaysia berada di sisi Sunni dan adalah anti-Syiah. Dan itulah sebabnya mazhab Syiah diharamkan di Malaysia dan orang-orang yang mengikuti kepercayaan Syiah akan ditangkap.

  Orang bukan Islam bersuara mengatakan bahawa Malaysia sepatutnya mempunyai kebebasan beragama. Mereka mengadu apabila mereka tidak dibenarkan untuk melakukan atau mengatakan perkara-perkara tertentu. Sekurang-kurangnya mereka tidak ditahan kerana kepercayaan mereka walaupun Islam menolak kepercayaan-kepercayaan ini dan menganggap mereka bercanggah dengan ajaran Islam. Adakah orang Kristian, Hindu, Buddha, Tao, dan lain-lain ditangkap seperti orang Islam yang mengikuti mazhab Syiah?

  Jadi orang-orang bukan Islam yang sentiasa mengadu ini perlu berhenti mengadu. Mereka mendapat lebih faedah daripada umat Islam, yang mempunyai kurang kebebasan beragamanya daripada orang bukan Islam. Terdapat begitu banyak sekatan yang dikenakan ke atas umat Islam sehinggakan ia menjadi satu penghinaan terhadap kebebasan awam dan hak asasi manusia - dan juga melanggar kebebasan beragama seperti yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan Malaysia.

  Sekali lagi saya mendengar orang bukan Islam mengadu, saya akan memberitahu kepadanya untuk meninggalkan negara ini dan berhijrah ke tempat lain jika mereka tidak berpuas hati. Mereka mempunyai lebih kebebasan berbanding orang Islam, namun mereka begitu banyak mengadu. Lihat sahajalah apa yang umat Islam perlu terima.

  Dan tahukah anda ironinya? Hanya orang Islam yang merupakan warganegara Malaysia akan ditangkap. Jika anda seorang rakyat Iran, Iraq, British, Australia, Amerika, dan sebagainya, dan anda adalah Syiah, kerajaan tidak akan menangkap anda. Terdapat beratus-ratus Syiah di Malaysia, terutamanya warga asing, tetapi mereka dibiarkan sahaja. Ia seperti anda boleh mempunyai kesatuan atau perkahwinan gay selagi anda tidak memegang kad pengenalan Malaysia.

  Link asal artikel:
  http://www.malaysia-today.net/is-there-freedom-of-religion-in-malaysia/

  Subjects:

 • No Comment to " Wujudkah kebebasan beragama di Malaysia? "