• Upin & Ipin Platform Pupuk Minat Bidang Pertanian

  Published: Thursday, 24 November 2016
  A- A+


  PUTRAJAYA – Pemilihan watak animasi popular, Upin dan Ipin sebagai maskot Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA 2016) menjadi platform untuk mendidik dan memupuk minat kanak-kanak dalam bidang pertanian.

  Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, penglibatan Upin dan Ipin melalui segmen Kampung Durian Runtuh dalam MAHA 2016 memberi dimensi baharu iaitu aspek pendidikan pertanian pada penganjuran kali ini.

  “MAHA 2016 kali ini bukan sahaja untuk golongan dewasa yang terlibat dalam bidang pertanian tetapi memperkenalkan kepentingan pertanian kepada kanak-kanak.

  “Antara aktiviti di Kampung Durian Runtuh yang akan dijayakan Upin dan Ipin ialah persembahan pentas, kenali tanah dan tanaman, kenali perosak dan kawan kepada tanaman serta hargai bumi,” katanya kepada pemberita selepas majlis prapelancaran Kampung Durian Runtuh Upin dan Ipin dan majlis pratonton filem Upin dan Ipin Jeng Jeng Jeng di sini malam tadi.

  Tambah Ahmad Shabery, segmen Kampung Durian Runtuh Upin dan Ipin dijangka menarik lebih 500,000 pengunjung sempena musim cuti sekolah kali ini.

  MAHA 2016 yang bertemakan Makanan Kita, Masa Depan Kita akan diadakan di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang dari 1 hingga 11 Dis ini. – BERNAMA


  Subjects:

 • No Comment to " Upin & Ipin Platform Pupuk Minat Bidang Pertanian "