• Syariah wujud sebelum orang bukan Melayu datang ke Malaysia

  Published: Friday, 25 November 2016
  A- A+


  Tulisan asal oleh :
  Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 23 November 2016.

  Gerakan anti-Syariah sekali lagi bermula sejak taklimat kepada Ahli Parlimen Islam mengenai RUU355, rang undang-undang ahli persendirian yang dibentangkan Presiden PAS Abdul Hadi Awang di Parlimen.

  Sebenarnya, Malaysia telah mengamalkan undang-undang syariah lama sebelum orang bukan Islam datang ke Malaysia. Malah sebelum tahun 1909, tahun di mana Kelantan menjadi sebahagian daripada Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu bersama-sama dengan Terengganu, Kedah dan Perlis, undang-undang Syariah telah pun diamalkan.

  Pada tahun 1948, Persekutuan Tanah Melayu telah ditubuhkan dan pada tahun 1963 Persekutuan Malaysia pula ditubuhkan. Dan undang-undang syariah masih wujud. Kini orang bukan Islam memberitahu umat Islam bahawa mereka mempunyai hak untuk bersuara mengenai undang-undang syariah ini.

  **************

  PSM: 'Tidak bertanggungjawab' untuk menerima Rang Undang-Undang Hadi tanpa penglibatan orang bukan Islam

  (MMO) - Ia adalah tidak bertanggungjawab untuk membentangkan pindaan yang diubah suai kepada Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 di Parlimen di tanpa "perbincangan yang panjang" dengan orang bukan Islam, seorang ahli parlimen berkata hari ini.

  Dr Jeyakumar Devaraj dari Parti Sosialis Malaysia (PSM) berkata, walaupun orang bukan Islam tidak boleh menghalang orang Islam daripada melaksanakan hak mereka untuk menyokong Rang Undang-undang ahli persendirian oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang, kekurangan penglibatan boleh menjejaskan hubungan antara kaum.

  "PSM berpendapat bahawa untuk membawa RUU355 kepada Dewan Rakyat untuk diundi tanpa melalui proses perbincangan yang panjang terlebih dahulu, adalah satu langkah yang tidak bertanggungjawab yang mempunyai potensi untuk memecahbelahkan masyarakat yang pelbagai ini.

  "Ini akan meletakkan tekanan yang besar kepada hubungan antara kaum dan hubungan antara agama," Dr Jeyakumar berkata pada sidang akhbar hari ini.

  Tetapi beliau menegaskan bahawa ia adalah hak Ahli Parlimen Islam untuk menyokong Rang Undang-Undang Hadi jika mereka mahu.

  "Jika umat Islam di Malaysia percaya bahawa memperkasakan Mahkamah Syariah adalah sebahagian daripada tugas mereka sebagai umat Islam, kaum lain harus mengelak daripada menghalang mereka," katanya.

  Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi semalam berkata bahawa presiden PAS itu akan membentangkan untuk kali kedua cadangan pindaannya versi yang diubah suai kepada Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 minggu ini di Parlimen.

  Hadi membentangkan rang undang-undang ahli persendiriannya buat pertama kali di persidangan Parlimen yang lalu dalam usaha untuk menambahbaik mahkamah Syariah dan membuka laluan bagi pelaksanaan hudud di Kelantan.

  Had semasa bagi hukuman Syariah adalah denda RM5,000, penjara tiga tahun dan enam sebatan.


  Link asal artikel:
  http://www.malaysia-today.net/the-sharia-existed-before-the-non-malays-came-to-malaysia/

  Subjects:

 • No Comment to " Syariah wujud sebelum orang bukan Melayu datang ke Malaysia "