• Siswazah Perlu Miliki Integriti Tinggi Memasuki Alam Pekerjaan - Tun Abdullah

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Sunday, 6 November 2016
  A- A+
  PARIT: Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi mengingatkan siswazah supaya mempunyai sifat jujur, amanah dan cekap dalam diri masing-masing terutama ketika hendak memasuki alam pekerjaan.

  Abdullah yang juga Canselor Universiti Teknologi Petronas (UTP) berkata elemen integriti merupakan salah satu etika kerja yang sangat penting kepada pencapaian hasil kerja berkualiti tinggi.

  "Dengan adanya integriti kerja ia berupaya mewujudkan persekitaran kondusif dalam organisasi serta penghasilan mutu kerja berkualiti tinggi," katanya ketika berucap pada Majlis Konvokesyen UTP ke-16 di Seri Iskandar dekat sini hari ini.

  Pada majlis itu, 87 graduan dianugerah Ijazah Doktor Falsafah, 138 menerima Ijazah Sarjana, manakala 1,244 lagi memperoleh Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dan Teknologi.

  Turut hadir, Pro Canselor UTP Tan Sri Sidek Hassan dan Naib Canselor UTP Datuk Dr Abdul Rahim Hashim.

  Abdullah juga menasihati siswazah agar dapat turut sama dalam proses pembangunan negara dengan sentiasa berusaha ke arah penciptaan kekayaan.

  "Siswazah perlu menggunakan ilmu diperoleh dengan inovasi dan kreativiti supaya dapat memberi nilai tambah dan akhirnya membawa kesejahteraan kepada masyarakat dan negara," katanya.

  Abdullah berkata menjadi harapan universiti agar siswazah dapat memanfaatkan ilmu dan pengalaman semasa di institusi pengajian tinggi bagi kemajuan serta kemakmuran masyarakat dan negara.

  Sementara itu, Abdul Rahim berkata UTP berjaya melakar sejarah apabila menjadi universiti swasta pertama dianugerahkan penarafan enam bintang oleh Kementerian Pendidikan Tinggi.

  Beliau berkata penarafan itu dinilai oleh Instrumen Penilaian Penyelidikan Malaysia (MyRA) bagi kecemerlangan dalam penyelidikan dan inovasi.

  Selain itu, UTP menempa nama di peringkat dunia dengan tersenarai dalam World University Times Education Ranking 2016 di kedudukan 601 hingga 800, selain QS World University Ranking 2016 pada kedudukan 601 hingga 650, katanya.

  Beliau berkata di peringkat Asia pula, sejak penyertaan UTP di QS Asia University Ranking pada 2013, universiti itu kini berada di kedudukan 127 iaitu peningkatan 74 kedudukan berbanding pada awal penglibatannya.

  "Sementara itu, daripada 10 program Sarjana Muda ditawarkan di UTP, tiga daripadanya tersenarai antara 300 program terbaik dunia iaitu Kejuruteraan Kimia, Kejuruteraan Mekanikal serta Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, katanya.

  Beliau berkata pelbagai kejayaan yang dilakar itu membuktikan UPT mampu bersaing dengan universiti lain di dunia, sekaligus mengorak langkah muncul universiti swasta terbaik di negara ini. BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " Siswazah Perlu Miliki Integriti Tinggi Memasuki Alam Pekerjaan - Tun Abdullah "