• Ngeri Gerai, Kereta Ditarik Runtuhan Seluas Padang Bola

  Reporter: perentas masa
  Published: Saturday, 26 November 2016
  A- A+


  HULU SELANGOR – “Ketika sedang kemas gerai tiba-tiba saya terdengar bunyi dentuman amat kuat dan bila pusing ke arah bunyi itu, dalam samar-samar saya lihat kereta berhampiran seolah-olah ditarik sesuatu, satu-persatu jatuh ke bawah, ia amat mengerikan”.

  Pengalaman itu diceritakan oleh saksi kejadian tanah runtuh di kawasan lereng bukit di Taman Idaman, Serendah di sini, yang berlaku kira-kira 1 pagi Sabtu ketika kebanyakan penghuni sedang tidur.

  Pemilik gerai, Normah Ninggal, 48, berkata ketika itu beliau baru selesai berniaga pada 12.30 tengah malam dan sedang mengemas gerai yang terletak di belakang kawasan rumahnya.

  “Anak-anak saya berada di gelanggang sepak takraw di sebelah rumah. Saya panggil mereka untuk masuk tidur dan ketika itulah tanah runtuh berlaku,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

  Katanya dia dan anak-anaknya tergamam saat melihat pokok di belakang rumahnya bergoyang dan merasai tanah mula bergegar sebelum runtuh lalu membentuk sebuah lubang yang sangat luas.

  Normah berkata beberapa buah kereta yang diletak berhampiran mulai berpusing sebelum ditarik ke runtuhan besar itu lalu dia dan anak-anaknya yang berumur 16 hingga 25 tahun segera berlari ke bahagian hadapan rumah untuk menyelamatkan diri.

  “Ia berlaku sangat pantas…sangat menakutkan kerana tiada tanda-tanda yang jalan atau tanah di kawasan berkenaan retak sebelum ini,” katanya.

  Katanya, meskipun gerai masakan panasnya itu turut musnah, beliau bersyukur kerana semua anggota keluarganya selamat dan tiada pelanggan di gerai ketika kejadian berlaku.

  Seorang lagi penduduk, Amirul Hakim, 18, berkata beliau terkejut melihat bagaimana kereta dan gerai jatuh satu-persatu ke kawasan runtuhan kira-kira seluas satu padang bola itu.

  “Kejadian itu sangat menakutkan, kami dapat dengar pergerakan tanah. Kejadian ini kali pertama berlaku di kawasan Serendah ini,” katanya.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Ngeri Gerai, Kereta Ditarik Runtuhan Seluas Padang Bola "