• Kes Ahok Bakal Disiar Di TV

  Published: Monday, 7 November 2016
  A- A+

  JAKARTA - Ketua Polis Indonesia, Jeneral Tito Karnavian berkata, penyiasat akan mendedahkan kes melibatkan Gabenor Jakarta, Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama yang didakwa menghina Islam seperti diarahkan Presiden Joko Widodo.

  "Presiden berpendapat, pendedahan kes itu sepatutnya disiarkan di televisyen. Ia adalah arahan beliau kerana mahu prosedur lebih telus," katanya yang turut disertai Setiausaha Negara, Pratikno, kelmarin.

  Menurutnya, kes tersebut juga bakal didedahkan di hadapan para wartawan walaupun prosedur itu biasanya dibuat secara tertutup.

  Difahamkan, pihak berkuasa akan menjemput pihak berkaitan seperti penggubal undang-undang, Suruhanjaya Polis Nasional (Kompolnas) dan individu yang memfailkan aduan terhadap Ahok termasuk Majlis Ulama Indonesia serta pakar.

  "Jika Ahok didapati tidak bersalah, kes tersebut akan ditutup," jelasnya.

  Sementara itu, Buni Yani, individu memuat naik ucapan Ahok, boleh dinamakan suspek selepas dia didakwa menyunting rakaman itu.

  Buni menafikan tuduhan itu dan memberitahu dia hanya memadamkan beberapa rakaman, namun mengaku kesilapannya ketika membuat transkrip ucapan Ahok.

  Dalam perkembangan lain, 13 suspek insiden protes ganas itu didakwa atas pelbagai kesalahan, manakala 16 individu lain masih diburu.

  Jumaat lalu, lebih 100,000 penunjuk perasaan menuntut penahanan Ahok yang didakwa menghina Islam menerusi kenyataannya memetik surah al-Maidah ketika berpidato di Kepulauan Seribu, bulan lalu. - Jakarta Post

  Subjects:

 • 1 comment to ''Kes Ahok Bakal Disiar Di TV"

  ADD COMMENT
  1. Sebarang kerosakkan harus dibiyayai oleh penganjur perhimpunan...

   ReplyDelete