• Bila Komponen BN Bersuara Seperti Pembangkang

  Published: Wednesday, 30 November 2016
  A- A+

  Setiap organisasi mahupun parti politik semestinya mempunyai kesepakatan untuk mencapai persetujuan tanpa terlalu mendedah kepada umum. Ini bagi mengelak daripada persepsi negatif terus tersebar di alam maya.

  Apalagi ia melibatkan parti kompenen Barisan Nasional (BN) yang sejak sekian lama memimpim negara. Termasuk BN Negeri Sarawak sendiri yang mempunyai empat parti komponen.

  Banyak isu yang dibangkitkan oleh pembangkang Sarawak bercanggah seperti yang diusahakan BN negeri kerana dasar diplomasi antara BN pusat dan negeri lebih releven berbanding apa yang diusul pembangkang.

  Malah usaha BN telah diambil kesempatan oleh pembangkang untuk mendapat kredit. Persoalannya adakah pembangkang mendapat kredit di mana ada suara parti kompenen BN sudah bersuara seperti pembangkang.

  Yang peliknya parti kompenen BN sendiri sudah tidak memikirkan etika persefahaman politik berparti kerana lebih rela membuat kenyataan kepada umum tanpa membuat perbincangan terlebih dahulu dalam BN negeri.

  Ada kenyataan yang menyinggung umat Islam seperti apa yang dirungkai mengenai Rang Undang-Undang 355 (RUU355). Lebih-lebih lagi ia dinyatakan pemimpin politik bukan beragama Islam.

  Sesiapa sahaja boleh tersentap dengan kenyataan seperti ini.
  "To me, once you touch the religious act on Islam, non Muslim will feel uneasy. We have been living so peacefully in past 53 years, why do you need the amend the law now ? What's wrong with it ? Does the enhancement of Hudud make Muslims much better in eyes of God ? I do not know but syariah law that we have in 1963 has been keeping us going for last 53 years," kata pemimpin komponen BN Sarawak menurut akhbar The Borneo Post.
  Ramai pembaca akhbar termasuk yang bukan Islam tidak bersetuju kepada kenyataan pemimpin berkenaan kerana ia agak keterlaluan. Tidak sepatutnya pemimpin BN berkata sedemikian kerana beliau seringkali menyatakan toleransi teras kekukuhan BN Sarawak.

  Di mana aspek toleransi jika hal sensitif didedah kepada umum tanpa berbincang terlebih dahulu dalam BN. Memang begitu mengecewakan apabila kenyataan sebegini keluar daripada pemimpin BN negeri seolah suara parti kompenen BN Sarawak bersuara seperti pembangkang.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Bila Komponen BN Bersuara Seperti Pembangkang "