• Bersih 5: Ketua Wanita PKR Ditahan

  Published: Sunday, 20 November 2016
  A- A+
  Foto: Mohd Yusni Ariffin


  KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin ditahan dipercayai berhubung perhimpunan haram yang berlangsung di ibu kota semalam.

  Perkembangan terbaru itu menjadikan seramai 20 pemimpin dan aktivis ditahan bermula Jumaat sehingga semalam berhubung perhimpunan Bersih 5 dan
  Gerakan Baju Merah.

  Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Rusdi Mohd Isa ketika dihubungi mengesahkan penahanan Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu, namun beliau tidak mendedahkan lokasi dan masa Zuraida ditahan. Beliau berkata Zuraida ditahan bagi membantu siasatan berkaitan rusuhan mengikut Seksyen 147/511 Kanun Keseksaan.

  Sebelum ini, 19 pemimpin dan aktivis daripada kedua-dua kumpulan itu termasuk Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah dan ketua kumpulan Baju Merah, Datuk Seri Jamal Md Yunos ditahan.

  Bagaimanapun, jumlah itu tidak termasuk tiga lagi penahanan membabitkan peserta perhimpunan kerana kesalahan menggunakan dron semasa perhimpunan itu, memiliki senjata parang dan buku lima, dan mendatangkan kecederaan kepada peserta lain. - BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " Bersih 5: Ketua Wanita PKR Ditahan "