• Air Ketuban Pecah, Wanita Bersalin Dalam Bas

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Friday, 18 November 2016
  A- A+

  SEORANG wanita hamil mencetuskan rasa panik para penumpang sebuah bas di Nanning, wilayah Guangxi, China apabila tiba-tiba sahaja menjerit setelah melangkah masuk ke pengangkutan awam itu.

  Menurut sebuah laman berita antarabangsa, difahamkan wanita itu mengerang kesakitan kerana air ketubannya telah pecah dan sudah tiba masanya dia melahirkan anak.

  Insiden yang berlaku secara tiba-tiba itu kebetulan dirakam oleh kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di dalam bas berkenaan.

  Menerusi video yang tersebar luas di China itu, wanita tersebut memakai blaus paras lutut warna putih dalam keadaan berdiri sambil menjerit kesakitan.

  Beberapa penumpang wanita lain yang turut berada di dalam bas berkenaan dan menyedari situasi getir itu pantas memberikan bantuan.

  Manakala penumpang lelaki pula dilihat beralih ke bahagian belakang bas untuk memberikan ruang kepadanya. Seorang bayi lelaki selamat dilahirkan oleh wanita berkenaan dalam keadaan berdiri.

  Sementara itu, pemandu bas berkenaan yang dikenali sebagai Wu turut mengarahkan penumpangnya menghubungi ambulans sambil dia memecut ke sebuah hospital berdekatan.

  Tidak lama kemudian beberapa kelibat jururawat wanita dan paramedik memasuki bas itu bergegas menghampiri wanita dan bayi yang baru lahir untuk dibawa ke hospital bagi mendapatkan rawatan lanjut.

  Video berkenaan dirakam pada 26 Oktober lalu dan mula sensasi setelah dimuat naik ke laman sesawang oleh Live China. -MYNEWSHUB.CC

  Subjects:

 • No Comment to " Air Ketuban Pecah, Wanita Bersalin Dalam Bas "