• Siti Zahrah Bangkit Dari Kegagalan

  Published: Monday, 31 October 2016
  A- A+

  KUCHING : Kegagalan untuk mencapai sesuatu menjadi pengajaran serta pengalaman buat Siti Zahrah yang mengusahakan Taman Asuhan Kanak-kanak (TASKA).

  Siti Zahrah Jamel 28 berkata, setelah dua tahun beliau mengusahakan pusat jagaan kanak-kanak dan telah melalui berbagai ranjau untuk mengekalkan pusat berkenaan.

  "Pada awalnya saya berkongsi bersama seorang rakan dengan bermodalkan RM700 sebagai modal pertama.  "Bulan pertama pusat jagaan hanya mendapat dua kanak-kanak untuk dijaga dan tidak dapat menampung sewa rumah yang dijadikan pusat jagaan," katanya kepada Sarawakiana.

  Menurut Zahrah, beliau terpaksa membuat kuih muih untuk dijual agar dapat menampung segala perbelanjaan pusat tersebut.

  "Akhirnya rakan kongsi tidak dapat bertahan dan saya terus meneruskan usaha ini berseorangan.  "Saya hampir menemui kegagalan namun saya tidak membiarkan kegagalan menghantui diri dan terus bangkit," ujarnya.

  Selepas menjadi peserta kursus tube 3.0 di kem PLKN Sematan dan beliau telah mendapat kelulusan gran berjumlah RM15,000.

  "Dengan gran tersebut saya bangkit mengembangkan taska yang diberi nama Bunga Bintang yang beralamat di Taman Tunku No. 1986 Lorong b3 Jalan Astana Petra Jaya Kuching.  "Kini kami mempunyai enam orang kanak-kanak dan dua orang pekerja yang membantu saya dan ibubapa dialu-alukan untuk menghantar anak mereka ke pusat jagaan kami jika perlukan perkhidmatan menjaga anak mereka," jelasnya.

  Menurut Zahrah lagi, beliau memang berminat mengasuh kanak-kanak serta inign memiliki sijil bertauliah dalam bidang tersebut. - Sarawakiana
 • No Comment to " Siti Zahrah Bangkit Dari Kegagalan "