• Selina Lahirkan Anak Pertama

  Reporter: perentas masa
  Published: Friday, 14 October 2016
  A- A+


  KUCHING: Selina, Orang Utan betina berusia 12 tahun yang menghuni Pusat Hidupan Liar Semenggo, di sini, melahirkan anak sulungnya, Ahad lalu. Kelahiran penghuni terbaru santuari haiwan dilindungi itu disedari petugas yang ternampak seekor bayi lelaki dikendong Selina, ketika haiwan itu mengambil makanan di platform yang disediakan.

  Jurucakap Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) berkata, Selina yang berusia 12 tahun dipercayai melahirkan anak sulungnya itu pada 6 Oktober lalu selepas kali terakhir dilihat pada 2 Oktober.

  "Pada 16 September lalu, seekor penghuni iaitu Analisa melahirkan anaknya dan selang tiga minggu kemudian, Selina pula melahirkan anak. Berdasarkan keadaan bayi itu, kita percaya bayi itu dilahirkan kira-kira 10 hari lalu dan ini sesuatu yang menakjubkan apabila dua kelahiran disambut dalam tempoh tidak sampai sebulan," katanya.

  Berikutan kelahiran terbaharu itu, Pusat Hidupan Liar Semenggo kini mempunyai 28 Orang Utan dengan 17 daripadanya dilahirkan di pusat berkenaan sekali gus membuktikan program pemulihan spesies terancam itu mencapai kejayaan membanggakan.-BH
 • No Comment to " Selina Lahirkan Anak Pertama "