• Sebab kenapa Mahathir tidak akan berpeluang untuk mengalahkan Najib

  Published: Friday, 7 October 2016
  A- A+
  Tulisan asal oleh :
  Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 6 Oktober 2016.

  Masalah dengan ahli sejarah ialah mereka adalah manusia dan manusia mempunyai perasaan, emosi, pendapat, prasangka, suka, benci dan sebagainya. Pendek kata, manusia adalah berat sebelah dan akan melihat sesuatu dari sudut atau perspektif tertentu dan biasanya akan memihak kepada satu pendapat berbanding pendapat yang lain.

  Sebagai contoh, saya telah membaca buku yang ditulis mengenai Chin Peng dan buku-buku yang ditulis oleh Chin Peng. Saya juga telah membaca buku yang ditulis mengenai Lee Kuan Yew dan buku-buku yang ditulis oleh Lee Kuan Yew. Walaupun semua buku mungkin bercakap tentang peristiwa yang sama, kesimpulan atau tafsiran peristiwa-peristiwa ini mungkin berbeza.

  Mari kita ambil satu peristiwa sebagai contoh, pembunuhan Henry Gurney pada 7 Oktober 1951 di sepanjang Jalan Kuala Kubu ketika beliau dalam perjalanan ke Bukit Fraser untuk mesyuarat.

  Buku yang saya baca sebelum ini berkata pembunuhan itu telah dirancang dengan baik dan bahawa Chin Peng mempunyai mata-mata atau perisik dalam Cawangan Khas. Kemudian, saya membaca dari memoir Chin Peng sendiri bahawa serangan itu hanya kebetulan. CT sebenarnya telah menunggu selama tiga hari dan hampir berputus asa dan pulang ke rumah apabila mereka mendengar bunyi enjin kereta dan mula menembak.

  Mereka benar-benar tidak tahu siapa yang telah mereka bunuh sehingga hari berikutnya apabila mereka mendengar berita. Kemudian barulah mereka sedar bahawa mereka telah membunuh lelaki penting Tanah Melayu tanpa merancang pun untuk berbuat demikian. Ia hanyalah satu serangan rambang.

  Tetapi selama beberapa dekad kita semua percaya bahawa salah seorang pegawai Cawangan Khas Cina adalah perisik (sebenarnya, orang nombor dua dalam CPM adalah perisik) dan orang Cina ini telah mengkhianati kerajaan. Dan itulah sebabnya orang Melayu tidak pernah meletakkan kepercayaan perkhidmatan tentera atau perisikan ke dalam tangan orang Cina. Ini adalah kerana anda tidak pernah tahu orang China memihak kepada siapa.

  Jadi, bolehkah anda lihat bagaimana sejarah yang diputarbelitkan boleh menyebabkan kerosakan yang teruk kepada hubungan antara kaum? Semasa saya seorang kanak-kanak, orang tua-tua selalu memberitahu kami untuk tidak pernah mempercayai orang Cina. Mereka semua Komunis tanpa pengecualian. Dan jika kami bertengkar dengan rakan-rakan Cina kami, kami akan menghina mereka dengan memanggil mereka 'Kominis'.

  Apa-apa pun, kami semua kanak-kanak ketika itu dan bukan sebijak kanak-kanak pada masa kini. Tetapi akhirnya kami keluar daripada kepompong kepercayaan sesat itu.

  Kemudian adanya sejarah 'rasmi' tentang bagaimana Tsar Alexander I mengalahkan Napoleon dan menghalaunya kembali ke Paris. Kita membaca cerita-cerita ini di sekolah dan saya juga mengambil kursus di Oxford untuk mengkaji tempoh sekitar tahun 1800-an, yang dikenali sebagai 'Zaman Revolusi.

  Walau bagaimanapun, saya ingin memberi jaminan bahawa apa yang kita telah diajar tidak sepenuhnya betul dan terdapat banyak bahagian yang tidak diceritakan dalam cerita itu. Sebagai permulaannya, dalam perang pertama, Perancis menewaskan Rusia dan Alexander, seperti seorang penakut, terpaksa meminta untuk berdamai. Dan sebab mengapa Rusia kalah adalah kerana Alexander tidak mendengar nasihatnya dan beliau memecat semua jeneral dan penasihatnya.

  Dalam perang kedua dengan Perancis, Alexander membenarkan seorang yang bijak dalam hal ketenteraan, General Kutuzov, yang sangat dihormati oleh seluruh negara dan semua rakyat, untuk mengambil alih. (Imej Alexander telah menurun kerana beliau kalah dalam peperangan yang pertama dan terpaksa merendahkan dirinya di hadapan Napoleon sementara Kutuzov memberi inspirasi kepada rakyat, yang juga mendorong orang bawahan untuk keluar dan berjuang untuk Rusia).

  Kutuzov bertemu Napoleon di sempadan Rusia tetapi beliau tidak berperang dengan tentera Perancis. Beliau mengarahkan tenteranya untuk berundur sedikit demi sedikit dan berundur hanya di luar julat senjata. (Walau bagaimanapun, mereka tidak berundur di luar julat meriam, oleh itu ramai tentera Rusia telah diletupkan oleh meriam. Tetapi peluru senjata lain tidak sampai kepada tentera Russia).

  Apabila Alexander mendengar bahawa tentera Rusia telah berundur dan tidak menentang Perancis, beliau marah. Beliau mahu Kutuzov diseret kembali ke Moscow dan ditembak atas sebab pengkhianatan. Tsarina, bagaimanapun, menenangkan Alexander dan berkata Kutuzov hanya membawa tentera Perancis lebih jauh ke dalam Rusia supaya mereka tidak dapat melepaskan diri.

  "Kemudian, apa?" Alexander merungut, "Buka pagar Moscow dan biarkan Perancis masuk?" Jikalaulah Alexander tahu pada masa itu bahawa sindiran beliau bersempadan dengan ramalan masa depan.

  Count Rostopchin dan tenteranya telah memegang Moscow sementara Kutuzov dan tenteranya menentang Perancis di medan perang. Tetapi semakin Perancis mendekati Moscow, dan Kutuzov masih lagi tidak menghalang mereka daripada mara, Rostopchin memberitahu semua orang untuk meninggalkan Moscow dan membakarnya. Kremlin dan semua bangunan awam utama, termasuk gereja dan biara, sama ada telah diletupkan atau dibakar.

  Apabila Alexander mendengar berita ini beliau hampir diserang sakit jantung. Tsarina cukup bijak untuk tidak membuka mulutnya, seperti masa yang lalu, jika tidak, Alexander mungkin akan menembak beliau.

  Apabila Kutuzov sampai ke Moscow empat hari kemudian, beliau mendapati ianya telah ditinggalkan dan 75% daripada bandar itu telah dibakar. Jadi beliau berarak melalui pintu depan Moscow dan keluar pintu belakang. Tetapi beliau meninggalkan beberapa orang gerila untuk menunggu tentera Perancis dan kemudian membakar seluruh bandar sebaik sahaja tentera Perancis berada di dalamnya.

  Napoleon dan 'Grand Armee' sampai ke Moscow dan mendapati hanya runtuhan yang tinggal. Tiada langsung makanan atau tempat berlindung (malah tiada juga kuda) dan musim sejuk pula bakal tiba. Jeneral Perancis, Armand de Caulaincourt, memberi keterangan ini dan berkata kepada jeneral lain bahawa mulai saat itu, mereka semua adalah orang yang telah mati dan tidak akan pulang ke rumah mereka lagi.

  Apa yang Napoleon sepatutnya lakukan pada 18 September 1812 itu adalah untuk melakukan u-turn dan kembali ke Perancis sebelum musim sejuk datang. Tetapi Napoleon begitu yakin bahawa beliau telah menang, jadi beliau memberitahu tenteranya untuk mendirikan khemah dan tunggu.

  Tunggu untuk apa? Tunggu Alexander datang merayu untuk keamanan seperti sebelum ini. Tetapi Alexander berada 400 batu dari situ di Saint Petersburg. Dan Grand Armee Napoleon tidak mungkin boleh berarak 400 batu dalam suhu -30 darjah tanpa makanan dan tempat berlindung di sepanjang perjalanan. Dan kerana mereka berfikir bahawa mereka akan pulang ke rumah di Perancis sebelum musim sejuk, mereka hanya membawa pakaian musim panas bersama-sama mereka.

  Apa yang Napoleon boleh lakukan hanyalah untuk tunggu musim sejuk berlalu dan tunggu untuk musim panas atau tunggu sehingga Alexander menghantar utusan untuk berunding untuk keamanan. Tetapi musim sejuk berlalu dan utusan Alexander tidak pernah sampai. Sementara itu, kebuluran dan kesejukan telah membunuh tentera Perancis beribu-ribu setiap hari.

  Pada 18 Oktober 1812, Napoleon memberitahu jeneral beliau bahawa mereka semua tahanan. Kita semua adalah tawanan Alexander dan Moscow adalah penjara kita, kata Napoleon. Kemaskan barang-barang, kita akan pulang ke rumah, Napoleon berkata kepada tenteranya.

  Dan ketika Napoleon berarak pulang ke rumah di Perancis, Rusia mula menyerang dan membunuh mereka satu per satu. Tentera Perancis sangat lemah sehinggakan mereka tidak dapat membawa senapang mereka, yang mereka tinggalkan di sepanjang jalan.

  Napoleon kehilangan 400,000 daripada 685,000 Grand Armee beliau.

  Apa-apa pun, anda mungkin tertanya-tanya 'apakah tujuan cerita ini?'. Jawapannya adalah mudah. Alexander telah kalah dalam peperangan yang pertama dengan Perancis dengan jumlah kematian tentera yang banyak dan turut jatuh maruahnya. Dalam perang kedua, beliau membiarkan jeneral beliau mengetuai peperangan dan membuat semua keputusan. Beliau tidak bersetuju dengan keputusan Jeneral Kutuzov untuk berundur kembali ke Moscow dan dengan keputusan Count Rostopchin untuk membakar dan meninggalkan Moscow. (Malah, Alexander menangis apabila beliau mendengar berita itu).

  Tetapi keputusan ini menyebabkan kekalahan Perancis. Kemudian, kira-kira 130 tahun kemudian, Hitler melakukan perkara yang sama yang Napoleon lakukan dan Stalin melakukan perkara yang sama yang Kutuzov lakukan dan Hitler mengalami nasib yang sama seperti yang Napoleon lalui.

  Moral cerita ini adalah mereka yang melupakan sejarah pasti akan mengulangi kesilapan itu.

  Sekarang mari kita kaitkan perkara itu dengan peristiwa hari ini. Tun Dr Mahathir Mohamad fikir beliau sedang memburu Perdana Menteri Najib Tun Razak. Mahathir fikir beliau membuatkan Najib berlari menyelamatkan diri. Najib, bagaimanapun, hanya mengumpan Mahathir lebih dalam hingga ke titik di mana Mahathir tidak boleh berpatah balik lagi.

  Mahathir fikir Najib sudah tidak boleh terlepas lagi. Mahathir kini menyedari bahawa ia adalah sebaliknya. Tetapi ianya sudah terlambat untuk berundur kerana walaupun jika anda berundur anda akan mati di sepanjang perjalanan. Napoleon terus hidup dengan meninggalkan tenteranya dan kembali ke Paris menggunakan kuda yang pantas. Jika Mahathir mahu mengelakkan kematiannya, beliau juga mesti meninggalkan tenteranya dan melarikan diri dengan pantas.

  Jadi mari kita lihat sama ada Mahathir akan mengalami nasib yang sama seperti Napoleon atau seperti Hitler. Seorang meninggalkan tenteranya dengan melarikan diri manakala seorang lagi meninggalkan tenteranya dengan membunuh diri. Lebih penting lagi, Mahathir memanggil Najib pengecut kerana tidak berani untuk keluar dan berdepan dengan beliau. Najib, bagaimanapun, berdiam diri supaya 'jeneral' beliau boleh merangka strategi dan berjuang dengan kempen yang berkesan untuk menentang Mahathir dan memenangi pertempuran dan akhirnya memenangi perang.

  Mahathir menggunakan kebanggaan dan keegoan sebagai strategi beliau sementara Najib menggunakan pemikiran yang pintar dan akal fikiran. Sejarah telah mengajar kita banyak kali tentang yang akan yang muncul sebagai pemenang dalam pertempuran seperti itu.

  Link asal artikel:
  http://www.malaysia-today.net/why-mahathir-does-not-stand-a-chance-against-najib/

  Subjects:

 • No Comment to " Sebab kenapa Mahathir tidak akan berpeluang untuk mengalahkan Najib "