• RM1.27 juta laksana beberapa projek di DUN Semop: Abdullah

  Published: Wednesday, 26 October 2016
  A- A+

  BINTANGOR: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semop Abdullah Saidol komited meningkatkan kemudahan infrastruktur kepada rakyat khususnya di kawasan luar bandar bagi membolehkan mereka menikmati kehidupan lebih selesa.

  Antaranya termasuk pengagihan peruntukan hampir RM1.27 juta untuk pelaksanaan beberapa projek di DUN Semop melalui Program Transformasi Luar Bandar (RTP) diumumkan beliau pada Pesta Limau 2016 di Bintangor, malam kelmarin.

  Beliau berkata, peruntukan itu akan terus disalurkan pada masa akan datang.

  “Empat projek RTP masing-masing bernilai RM94,000 dilaksanakan termasuk projek bina baharu padang konkrit Muara Bunut, pembinaan Pondok Hentian dan Rehat (RNR) serta tandas awam Pangkalan Feri Bintangor, naik taraf Dewan Kampung Tanjung Bundong dan bina baharu pagar Dewan Kampung Melayu Bintangor.

  “Di samping itu, sejumlah RM141,000 diagihkan setiap projek naik taraf Jalan Rumah Slyvester dan bina baharu jalan konkrit Rumah Lawai, Sungai Sian.

  “Manakala peruntukan RM376,000 digunakan projek naik taraf sistem perparitan Kampung Melayu Bintangor selain RM235,000 untuk projek naik taraf laluan dari jalan utama ke Dewan Baru Kampung Melayu Bintangor,” jelasnya.

  Abdullah berkata RTP adalah satu inisiatif Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem bertujuan memakmurkan kawasan luar bandar lantas merapatkan jurang keselesaan antara bandar dan desa.

  “Justeru, saya bekerja lebih gigih dalam usaha mendapatkan peruntukan sama ada daripada kerajaan negeri mahupun kerajaan pusat untuk merealisasikan pelbagai projek rakyat di seluruh kawasan Semop,” ujarnya.

  Ketua Setiausaha Politik Ketua Menteri itu menjelaskan bahawa semua wakil rakyat Barisan Nasional (BN) diarahkan oleh Ketua Menteri memenuhi Indeks Prestasi Utama (KPI) tertentu dalam menjalankan tanggungjawab untuk rakyat.

  Jelasnya, wakil rakyat juga dipastikan menyerahkan laporan bertulis kepada Ketua Menteri setiap enam bulan.

  “Langkah kerajaan negeri ini adalah memastikan segala peruntukan geran projek kecil luar bandar (MRP) disalurkan secara efektif dan adil.

  “Selain turut memastikan wakil rakyat terus rajin turun padang dan bekerjasama dengan agensi-agensi kerajaan berkaitan memantau serta memastikan segala projek rakyat dilaksanakan dengan betul dan mencapai matlamat,” katanya.-UB
 • No Comment to " RM1.27 juta laksana beberapa projek di DUN Semop: Abdullah "