• Proton Perlu Bersaing Atau Paksa Rakyat Beli?

  Published: Monday, 17 October 2016
  A- A+
  Tulisan asal oleh :
  Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 16 Oktober 2016.

  Diperkenalkan pada tahun 1985, Proton Saga sentiasa telah menjadi kereta utama yang digunakan oleh ramai rakyat Malaysia untuk mencari rezeki dan merupakan kereta kita yang paling popular selama beberapa dekad.

  Generasi kedua Proton Saga, yang juga dikenali sebagai Saga BLM (Base Line Model) telah dilancarkan pada 18 Januari 2008. Keselamatannya tidak pernah diuji dan hanya mempunyai peralatan atau ciri-ciri keselamatan yang sedikit. Model asasnya langsung tidak mempunyai alat kawalan jauh untuk membuka kunci pintu kereta.

  Malah, tiada satu pun daripada Proton Saga sebelum ini, yang memperoleh nama samaran kereta tin milo, yang pernah dihantar untuk ‘crash-testing’ dan tidak mempunyai penilaian keselamatan rasmi.

  Ia telah dinaik taraf pada tahun 2011 dan dijual pada harga asas bernilai RM38,598 juga dengan ciri-ciri keselamatan atau peralatan yang sedikit.

  Pada tahun 2012, ia telah dihantar untuk ‘crash-testing’ buat kali pertama dan menerima 4.30 mata daripada 16 mata dan mendapat penarafan keselamatan hanya SATU BINTANG.

  Penarafan keselamatan hanya SATU BINTANG.

  Pada dasarnya, peluang anda untuk selamat jika kereta anda berlanggar adalah agak rendah.

  Oleh kerana Dasar Automotif Negara yang diperkenalkan pada Oktober 2009 dengan sejumlah 18 dasar-dasar baru dan langkah-langkah yang meliputi pelesenan, cukai, insentif, teknologi dan alam sekitar, keselamatan dan standard serta AP yang berkuatkuasa mulai 1 Januari 2010 dan juga untuk pelbagai perjanjian perdagangan bebas yang ditandatangani untuk mengurangkan cukai import dan harga untuk kereta ASEAN, harga jenama kereta yang bersaing juga turun.

  Ini memberi kesan memperkenalkan persaingan kepada Proton (walaupun dengan kemarahan dan bantahan Mahathir yang berterusan).

  Jenama kereta yang bersaing mendapat saham pasaran kerana Proton dan Proton terpaksa menawarkan kereta yang lebih selamat dan lebih baik untuk rakyat Malaysia.

  Pada bulan September 2016, Proton melancarkan Saga baru dengan harga asas RM36,800 (lebih rendah daripada tahun 2011) dengan ciri-ciri keselamatan dan spesifikasi yang lebih baik.

  Ia kini mempunyai spesifikasi yang baik dan menerima 13.33 mata daripada 16 mata - penarafan keselamatan sebanyak EMPAT BINTANG, yang bermakna anda mempunyai kemungkinan yang lebih tinggi untuk terselamat dalam kemalangan dan juga pada harga yang lebih murah sedikit berbanding sebelum ini.

  Tidakkah anda suka akan persaingan dan polisi sebenar yang menjaga rakyat atau adakah anda lebih suka dasar Mahathir yang memaksa anda untuk membeli kereta yang mahal dengan keselamatan sedikit?

  Anda mesti tertanya-tanya berapa banyakkah nyawa yang boleh diselamatkan pada masa lalu jika kita mempunyai kereta yang lebih selamat dan lebih baik.

  ---

  https://motoring-malaysia.blogspot.my/2016/09/asean-ncap-releases-upcoming-all-new.html
  http://paultan.org/2009/10/28/national-automotive-policy-2009-review-results/
  2011: http://paultan.org/2011/07/26/proton-saga-flx-1-3l-launched-cvt-abs-and-ebd-on/

  Link asal artikel:
  https://www.facebook.com/lim.siansee

  Subjects:

 • No Comment to " Proton Perlu Bersaing Atau Paksa Rakyat Beli? "