• Kerajaan terus rangsang pelan transformasi luar bandar: Uggah

  Reporter: Yusz Man
  Published: Monday, 24 October 2016
  A- A+

  JULAU: Rangsangan pelan transformasi pembangunan kawasan luar bandar di negeri ini terus digerak lebih padu pada masa akan datang dengan menyalurkan pelbagai aspek pembangunan khususnya aspek kemudahan infrastruktur asas, sekolah dan pelan pembangunan pertanian.

  Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, Kerajaan Sarawak masa kini sedang memberi fokus dan tumpuan sepenuhnya dalam usaha memastikan kawasan luar bandar mendapat pembangunan sewajarnya, terutama dalam aspek kemudahaan asas selesa dan serba lengkap seperti kawasan bandar.

  “Kawasan luar bandar satu pusat agrotani terpenting negeri ini, kebanyakan sumber serta hasil aktiviti pertanian yang menjana sumber pendapatan negara hasil titik peluh golongan tani berpusat di luar bandar,” katanya.

  Jelasnya, fokus menyalur seberapa banyak kemudahan dan pembangunan ke kawasan luar bandar dinikmati golongan ini amat penting. Jesteru, kerajaan Barisan Nasional (BN) masa ini menyalurkan peruntukan amat besar kepada pembangunan kawasan luar bandar,” katanya.

  Uggah berkata demikian pada Majlis ‘Mangkung Tiang’ Rumah Segan, Batu 16, Jalan Pakan-Engkamop, Julau petang kelmarin.

  Lebih 1,000 orang masyarakat setempat telah hadir pada majlis itu.

  Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meluan Rolland Duat Jubin dan Residen Bahagian Sarikei Dr Anthony Velantine Laiseh.

  Uggah yang juga Menteri Pertanian dan Ekonomi Luar Bandar Sarawak turut berkata kerajaan sedar bahawa masyarakat di kawasan luar bandar masih memerlukan suntikan pembangunan dalam pelbagai aspek.

  “Namun demikian, melalui program transformasi sedang digerak kerajaan pada masa kini,kebanyakan tumpuan fokus kepada menaik taraf dan membina kemudahan infrastuktur lengkap dan selesa di kawasan luar bandar.

  Kita berharap masyarakat di kawasan luar bandar dapat memberi sokongan padu kepada usaha kerajaan ini. Tanpa sokongan padu daripada peringkat akar umbi, usaha ini berkemungkinan akan menjadi sukar untuk direalisasikan,’ jelasnya.

  Pada majlis berkenaan, Uggah turut mengumumkan peruntukan berjumlah RM27,000 kepada penduduk Rumah Segan, Batu 16, Jalan Pakan-Engkamop, Julau.-UB
 • No Comment to " Kerajaan terus rangsang pelan transformasi luar bandar: Uggah "