• Kementerian khusus untuk Imigresen - TPM

  Published: Saturday, 22 October 2016
  A- A+

  PORT DICKSON: Jabatan Imigresen akan digabung dengan agensi penguatkuasaan lain bagi mengembangkan fungsinya dalam aspek kawalan keselamatan sempadan negara pada masa akan datang, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. 

  Timbalan Perdana Menteri berkata, pasukan penguat kuasa itu akan mempunyai kementerian sendiri khusus memberi tumpuan terhadap isu berkaitan imigresen dan kawalan keselamatan sempadan. 

  "Cabaran dan ancaman dihadapi oleh Jabatan Imigresen kini berbeza berbanding dahulu, justeru fungsinya perlu diperluaskan.

  "Antara ancaman dihadapi ialah kawalan di pintu masuk darat, laut dan udara termasuk lorong tikus yang sudah menjadi lorong gajah. 

  "Keadaan ini menyebabkan penguatkuasaan tidak mampu Jabatan Imigresen secara bersendirian dan perlu dibantu polis, tentera dan sebagainya. 

  "Aspek ini (penggabungan dan penubuhan kementerian) memerlukan pindaan terhadap Akta Imigresen dan banyak yang perlu ditambah termasuk berkaitan penambahan aset," katanya. 

  Beliau yang juga Menteri Dalam Negeri, berkata demikian pada sidang media selepas majlis perbarisan tamat latihan Penolong Penguasa Imigresen Siri 2/2016 di sini, hari ini. 

  Sementara itu, Ahmad Zahid mengumumkan Kursus Asas Imigresen yang diadakan selama 35 hari ketika ini, dilanjutkan kepada enam bulan bagi memperkemaskan aspek latihan pegawai dan anggota pasukan. BH

  Subjects:

 • No Comment to " Kementerian khusus untuk Imigresen - TPM "