• Hutan di Pulau Pinang Didakwa Semakin Kecil

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Monday, 31 October 2016
  A- A+

  GEORGETOWN: Penang Forum (PF) hari ini, mendedahkan keluasan kawasan hutan semula jadi di negeri itu semakin berkurangan iaitu 7.4 peratus daripada keseluruhan Pulau Pinang.

  Ahli PF, Datuk Dr Shahrom Ahmat, mendakwa keadaan itu berpunca daripada aktiviti pembangunan tidak terancang dan penarahan bukit secara berleluasa yang dikatakan gagal diselia oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang.

  Beliau mendakwa, PF mendapati hanya enam peratus daripada keseluruhan kawasan hutan di negeri itu dikategorikan sebagai hutan masih terlindung.

  "Kawasan ini berfungsi sebagai kawasan tadahan air bagi menampung keperluan rakyat, selain menjadi ejen semula jadi untuk mengelak hakisan tanah.

  "Ia antara lain muncul sebagai tabung genetik pelbagai spesies flora dan fauna. "Penyusutan peratusan hutan ini akan menjadi kerugian besar kepada rakyat negeri ini," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

  Terdahulu, PF melancarkan Laman Pemantauan Bukit-Bukau Pulau Pinang bagi menggabungkan laporan dan pemetaan keluasan serta skala kawasan hutan secara terperinci negeri ini secara berterusan. - BH

  Subjects:

 • No Comment to " Hutan di Pulau Pinang Didakwa Semakin Kecil "