• Dua Bilion Sebab Mengapa Husni Menyerang Najib Semalam

  Published: Wednesday, 26 October 2016
  A- A+

  Tulisan asal oleh :
  Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 25 Oktober 2016.

  Drama semalam di Parlimen menampilkan bekas Menteri Kewangan Kedua, Ahmad Husni bin Mohamad Hanadzlah, sebagai pelakon utama sebenarnya adalah mengenai projek sambungan Lebuhraya Baru Pantai (NPE) bernilai RM2 bilion. Sudah pasti, Husni tidak dapat mengakui perkara ini, jadi beliau memberitahu media beliau hanya mengambil berat tentang Malaysia dan tentang masa depan negara ini.

  New Pantai Expressway Sdn Bhd adalah anak syarikat IJM Corporation Berhad dan ini adalah apa yang Wikipedia katakan tentang NPE:

  Lebuhraya Baru Pantai (NPE) adalah lebuhraya utama di kawasan Lembah Klang Malaysia. Lebuhraya sejauh 19.6 km (12.2 batu) itu telah menyediakan akses yang lebih mudah ke Kuala Lumpur dari Subang Jaya dan Bandar Sunway untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas di Lebuhraya Persekutuan Laluan 2 semasa waktu puncak. Ia terdiri daripada Main Link dan Salak Link.

  NPE telah dibuka secara rasmi pada 30 April 2004 dan, tujuh tahun kemudian, pada 1 April 2011, kerajaan Malaysia telah meluluskan pada dasarnya lanjutan lebuhraya itu, yang dianggarkan bernilai kira-kira lebih kurang RM1 bilion pada masa itu. Satu tahun kemudian, bagaimanapun, pada bulan Jun 2012, kerajaan melakukan u-turn dan membatalkan rancangan cadangan lanjutan itu. (Anda boleh membaca dengan lebih terperinci dalam laporan berita The Star pada 29 Jun 2012 di bawah).

  New Pantai Expressway Sdn Bhd kemudian mengemukakan rayuan kepada kerajaan dan, selepas menunggu selama empat tahun, semalam, pada pagi 24 Oktober 2016, kerajaan menolak rayuan itu dan mengekalkan keputusan untuk memansuhkan sambungan itu yang kini akan menelan kos kira-kira RM2 bilion.

  Husni, dalam keadaan marah, telah menghantar mesej yang tidak baik in kepada Menteri Kabinet yang berkenaan:

  “Tak apa kita serah pada Allah. Kita berdoa semoga Allah letakkan pemimpin2 yang ada digniti dan integriti demi kesejahteraan negara.
  Dah jadi kelaziman…untuk mempertahankan diri..mereka akan reka pelbagai cerita.
  Saya tak buka mulut lagi…baru 1% sahaja cerita yang keluar. Saya boleh keluarkan 5%, 10%, 30%, 50%, 75% dan 100%. Semua maklumat dalam tangan saya.
  Jangan main foul…nanti terbongkar semua cerita.”

  Ini sebenarnya adalah amaran Husni kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa beliau belum bermula lagi dan boleh mendedahkan banyak lagi perkara yang boleh merosakkan kerajaan. Hakikat bahawa Menteri-menteri Kabinet mengangkat sumpah kerahsiaan semasa dilantik nampaknya tidak merunsingkan Husni walaupun sedikit. Saya rasa Husni merasakan bahawa Najib tidak akan berani menyuruh pihak polis menangkap beliau di bawah Akta Rahsia Rasmi.

  Saya boleh bayangkan Husni berasa sangat kecewa apabila melihat betapa lumayannya ‘cash-cow’ NPE. Husni menyangka bahawa Najib akan meluluskan projek itu hanya untuk memastikan beliau senyap dan menghalangnya daripada membuka mulut. Husni tidak menyangka kerajaan akan menolak projek itu dan mengambil risiko beliau membuka mulutnya dan menyerang Najib.

  Apabila seorang ahli politik berkata, beliau hanya mengambil berat tentang negara ini dan bimbang tentang masa depan Malaysia dan berkorban demi untuk bangsa, negara dan agama, tanya kepadanya berapa bilion Ringgit yang mereka maksudkan.

  ***************** ****

  IJM akan merayu dengan pelan yang disemak semula untuk sambungan lebuhraya

  (The Star, 29 Jun 2012) - IJM Corp Bhd berkata kerajaan telah membatalkan rancangan untuk cadangan sambungan New Pantai Elevated Highway Extension. Walau bagaimanapun, syarikat itu berhasrat untuk merayu untuk cadangan itu dipertimbangkan semula dengan penjajaran yang disemak semula.

  IJM telah dimaklumkan mengenai penolakan cadangan itu oleh Unit Kerjasama Awam Swasta, Jabatan Perdana Menteri, melalui anak syarikat milik penuh tidak langsungnya, New Pantai Expressway Sdn Bhd (NPE).

  Walau bagaimanapun, dalam kenyataannya kepada Bursa Malaysia pada hari rabu, IJM tidak menyatakan sebab-sebab Kerajaan menolak cadangan sambungan lebuhraya yang pada mulanya dianggarkan sebanyak RM989 juta. Penganalisis Affin Investment Bank percaya ada isu-isu yang berkaitan dengan penjajaran, yang menyebabkan rundingan yang rumit dan berpanjangan antara IJM dan Kerajaan.

  Pada 1 April, 2011, IJM telah mengumumkan bahawa ia telah menerima surat dari unit itu, yang mana meluluskan pembinaan sambungan lebuh raya tersebut. Projek ini adalah sebahagian daripada program Perkongsian Awam Swasta (PPP) Kerajaan yang diumumkan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 yang lalu.

  Laluan NPE yang sedia ada adalah sekitar 19.6 km panjang, bermula dari hujung barat Subang Jaya dan berakhir di hujung utara Bangsar. Sambungan ini akan menambah lagi 10 kilometer ke lebuhraya itu, bermula dari laluan yang sedia ada di hujung Bangsar sehingga kawasan Dang Wangi, menghubungkannya ke lebuhraya bertingkat Ampang.

  Sambungan itu dikatakan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di Kuala Lumpur. Sebelum ini laporan menyebut bahawa perjanjian tambahan sepatutnya telah ditandatangani pada bulan Oktober 2011 untuk menyempurnakan syarat-syarat perjanjian itu.

  Perlu diingat bahawa Kerajaan pernah meminta IJM untuk mengubah jajaran sambungan itu, kerana ia adalah terlalu hampir dengan Masjid Negara.

  Penganalisis OSK Research Kong Heng Siong berkata: "Pengumuman itu adalah satu kejutan negatif kerana pengurusan IJM sebelum ini telah menegaskan bahawa jajaran yang dicadangkan untuk sambungan NPE itu telah dimuktamadkan dan dijangka secara rasmi dianugerahkan menjelang separuh kedua tahun ini. Walaupun pengurusan telah menyatakan hasrat untuk merayu bagi cadangan itu untuk dipertimbangkan semula dengan semakan yang dilakukan ke atas jajarannya, kami percaya perkembangan negatif ini mungkin menyebabkan penjualan saham IJM."

  Bagaimanapun, beliau berkata, OSK Research akan mengekalkan “belian dagangannya” buat masa ini, sementara menunggu lebih banyak penjelasan mengenai perkara itu daripada pihak pengurusan IJM.

  Penganalisis RHB Research Institute Joshua Ng berkata dalam satu laporan, sambungan NPE itu akan menjana lebih kurang RM1 bilion ke RM2 bilion kerja pembinaan dalaman untuk IJM. IJM juga telah membimbing kerja pembinaan tambahan dari Lebuhraya Pantai Barat (WCE). Kedua-dua projek ini bernilai kira-kira RM4 bilion, akan menggandakan kontrak pembinaan tertunggak sedia ada syarikat ini sebanyak dua kali ganda dari RM4.3 bilion kepada RM8.3 bilion.

  "Kami menjangkakan pasaran untuk menerima perkembangan terkini ini secara negatif," katanya.

  Sementara itu, penganalisis Kenanga Research neutral dalam perkembangan terbaru ini kerana projek sambungan lebuh raya itu tidak diambil kira dalam ramalan pendapatan dan penilaiannya. Mereka menjangkakan IJM akan menjadi sibuk jika ia mendapat projek pembinaan WCE.

  Penganalisis AmResearch Hoy Ken Mak berkata walaupun berita itu sedikit negatif dari segi aliran berita, "ia bukanlah satu kejutan kepada kami. Tambahan pula, IJM telah berkata bahawa ia akan membuat rayuan terhadap keputusan itu dengan penjajaran yang disemak semula."

  Link asal artikel:
  http://www.malaysia-today.net/two-billion-reasons-why-husni-attacked-najib-yesterday/

  Subjects:

 • No Comment to " Dua Bilion Sebab Mengapa Husni Menyerang Najib Semalam "