• Aram Ngupi : Sik Beraso Ado Jak

  Published: Monday, 31 October 2016
  A- A+


  'Sik Beraso Ado Jak' bermaksud 'Tidak Terasa Langsung' kata warga Samarahan yang menjadi pelanggan tetap kedai kopi Wardina Cafe Kota Samarahan.

  Seperti biasa kopi 'O' panas kurang gula jadi pembuka sarapan pagi. Topik menarik menjadi berbualan hangat warga Samarahan.

  Majlis Daerah Samarahan akan diwartakan sebagai Majlis Perbandaran Samarahan akan diumumkan tidak lama lagi. Ramai warga daerah ini berpuas hati dengan khabar tersebut.

  Sejak 15 tahun yang lalu, Samarahan sudah mula berubah lanskap muka buminya yang dahulu sekadar kampung-kampung kecil yang hanya berada di pesisir.

  Kini ia pesat membangun dan memiliki fasiliti yang lengkap serta menjadi pusat generasi muda menimba ilmu. Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Institut Perguruan Tun Abdul Razak, Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) dan sebagainya telah menjadi pemangkin perkembangan pesat pembangunan Samarahan.

  Penambahan populasi penduduk menjadi faktor penyebab Samarahan layak untuk dinaiktarafkan.

  Disamping itu, faktor kemajuan perhubungan jalanraya dan fasiliti dari aspek pembangunan bandar yang semakin meningkat menyokong Samarahan dinaiktaraf kepada Majlis Perbandaran.

  Terbukti dasar pembangunan luar bandar yang telah lama menjadi dasar kerajaan Sarawak semakin menampakkan hasil.

  Kota Samarahan menjadi contoh pembangunan luar bandar akan memberi faedah kepada penduduk luar bandar di mana dahulu Samarahan hanya sebuah kampung yang terpencil di pesisir negeri Sarawak.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Aram Ngupi : Sik Beraso Ado Jak "