• Anwar Kalah Kes Saman Qazaf Merujuk Tuduhan Liwat

  Published: Thursday, 27 October 2016
  A- A+


  SHAH ALAM – Ahli politik yang dipenjara kerana kesalahan seksual, Datuk Seri Anwar Ibrahim kalah untuk saman kali kedua dalam masa seminggu, menurut portal berita AgendaDaily.

  Mahkamah Syariah Shah Alam di sini memutuskan untuk menolak saman qazaf atau kesaksian palsu yang difailkan pemimpin pembangkang berkenaan terhadap peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

  Hakim Syariah Mohamed Fouzi Mokhtar malah memutuskan bahawa pihak mahkamah tersebut tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar permohonan yang berkaitan dengan pertuduhan liwat.

  Beliau seterusnya menjelaskan, perkara berkenaan disebabkan peruntukan enakmen syariah negeri Selangor tidak menganggap jenayah liwat sebagai satu kesalahan yang sama dengan kes perzinaan.

  Menurut Mohamed Fouzi, walaupun penerimaan majoriti ulama Islam bahawa liwat boleh dimasukkan di bawah zina, mahkamah berkenaan ketika ini masih memiliki bidang kuasa yang terhad.

  Justeru ujar beliau, mahkamah syariah di Selangor hanya boleh melaksanakan dan mentafsirkan sebarang isu persoalan undang-undang yang memang telah diperuntukkan sedia ada.

  Dalam keputusan lisannya, beliau berkata, oleh kerana bidang kuasa yang terhad, maka terpulang kepada badan perundangan negeri atau badan perundangan persekutuan untuk memperluaskannya.

  Keluarga Anwar memfailkan saman qazaf terhadap Shafee pada Jun tahun lepas.

  Pada Isnin, Anwar juga kalah saman fitnahnya terhadap Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman dan diarah membayar kos sebanyak RM100,000.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Anwar Kalah Kes Saman Qazaf Merujuk Tuduhan Liwat "