• Usaha Bimbang Persempadanan Semula Kawasan Pilihan Raya - TPM

  Published: Wednesday, 21 September 2016
  A- A+
  Foto Bernama
  NEW YORK: UMNO dan parti komponen Barisan Nasional (BN) tidak perlu bimbang dengan cadangan persempadanan semula kawasan pilihan raya yang dikemukakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

  Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata ini kerana semua parti diberikan tempoh mencukupi untuk meneliti cadangan itu dan mengemukakan maklum balas kepada SPR.

  "Urusan persempadanan semula kawasan pilihan raya adalah menjadi hak mutlak SPR akan tetapi semua parti boleh meneliti cadangan itu. Saya tidak fikir parti komponen BN boleh bersetuju dengan semua cadangan itu dan pembangkang pula tidak bersetuju dengan cadangan itu.

  "Apa yang penting semua parti diberikan waktu mencukupi untuk meneliti dan membuat bantahan serta memberi maklum balas kepada SPR. Maka UMNO dan parti komponen BN jangan bimbang. Malah parti baharu yang baru diluluskan pendaftarannya oleh ROS (Pendaftar Pertubuhan) juga boleh mengambil bahagian untuk meneliti jika berminat," katanya.

  Beliau berkata demikian pada sidang media bersama wartawan Malaysia selepas menghadiri majlis makan malam yang dihoskan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama di sini.

  Ahmad Zahid berada di sini bagi mewakili Malaysia dalam Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) sesi ke-71 yang berlangsung mulai 19 hingga 25 September.

  SPR mempamerkan cadangan semula persempadanan kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi Semenanjung dan Sabah bermula 15 September lalu hingga 14 Oktober ini.

  Kajian dilaksanakan mengikut Fasal (2) Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan dan pindaan kepada Fasal (2) Perkara 14 Perlembagaan Negeri Sabah yang diwartakan pada 18 Ogos lalu.

  Ahmad Zahid berkata, oleh kerana cadangan persempadanan semula kawasan pilihan raya ini menimbulkan polemik, Majlis Tertinggi (MT) UMNO dan pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) akan membincangkan perkara itu hujung minggu ini.

  "Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selaku Pengerusi BN akan bermesyuarat hujung minggu ini dengan pemimpin parti komponen bagi membincangkan perkara ini. Begitu juga dalam mesyuarat MT UMNO (akan dibincangkan), pada minggu ini," katanya.-BH

  Subjects:

 • No Comment to " Usaha Bimbang Persempadanan Semula Kawasan Pilihan Raya - TPM "